Strašný osud nejoblíbenějšího českého komika!

 Celebrity 
03. února 2015 05:35 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Burianův hrob Archiv
Před třiapadesáti lety 31. ledna zemřel jeden z nejlepších českých herců a ojedinělý talent Josef Vlastimil Burian, známý jako Vlasta Burian.

Vášnivý sportovec měl obrovské bavičské nadání, které zpočátku uplatňoval pouze na večírcích s přáteli. Pro svoji nespolehlivou povahu ovšem nebyl příliš oblíbený mezi principály tehdejších divadel, a tak Burian situaci vyřešil po svém. 1. září 1925 si založil si svoje divadlo.

Zlom v Burianově kariéře nastal po natočení filmu C.a k. polní maršálek , což byla zároveň jeho první role ve zvukovém filmu. Snímek se stal obrovským trhákem a byl natočen i v německé verzi s německými herci. Jen hlavní role zůstala Burianovi. Po příchodu Němců do Prahy v roce 1938 mnoho hereckých kolegů opustilo republiku. Burian zůstal a jeho kariéra rostla raketovou rychlostí až do 1. září 1944, kdy Joseph Goebbels nechal uzavřít všechna česká divadla.

A tehdy si vzalo Burianovo štěstí na dlouhou dobu, možná už doživotně, prázdniny. Po fenomenálním úspěchu C. a k. polní maršálek Němci od roku 1939 přemlouvali Buriana k natočení dalších německých filmů. Na rozdíl od svých kolegů již nenatočil ani metr. V poválečných letech ovšem Burian stanul na pranýři. Dokonce i slavné duo W+V zazpívalo z Ameriky hanlivou písničku o Burianovi jako zrádci. Ale v tomto případě se Werich s Voskovcem velmi mýlili.

Co měl Burian dělat? Ano, byl zván na večeře, ze kterých se šlo jen velmi obtížně vyvázat. Ale mohl si někdo v té době dovolit poslat Němce kamsi? Kdo z ostatních na to měl odvahu? Podle pamětníků Burian neškodil, ale naopak lidem pomáhal. Využíval své popularity k tomu, že zachraňoval celé divadlo a s ním i mnoho rodin, které na něm bylo finančně závislých. A dočkal se toho, že skupina umělců v jeho divadle založila tzv. Divadlo kolektivní tvorby a na svého chlebodárce podalo trestní oznámení a obžalovali Buriana z kolaborace.

Burian byl souzen celkem 3x a vaz mu zlomilo svědectví Lídy Baarové, ve kterém herečka uváděla, že umělec udržoval styky s nacisty především z osobního prospěchu. Bohužel až v devadesátých letech se ukázalo, že z Baarové bylo přiznání vynuceno násilím.

Burian byl odsouzen ke třem měsícům vězení a peněžní pokutě půl milionu korun, což bylo likvidační vzhledem k zakázáné umělecké činnosti. Dokonce mu bylo vyhrožováno posláním do pracovního lágru. Byl alespoň vystěhován ze své přepychové vily v Dejvicích, do které byla umístěna školka a umělec se začal živit jako pomocný dělník.

Aby zaplatil pokutu, poplival všechny emigranty kolem sebe a posypal si hlavu popelem. Pak mohl začít znovu vystupovat. Ovšem ve filmech pochybné úrovně. Konec života populárního komika byl velmi smutný. Vystupoval po hospodách a nakonec podlehl plicní embolii jako důsledku nachlazení.

Po čtyřletém úsilí byl Vlasta Burian v roce 1994 rehabilitován poté, co divadelní historik Vladimír Just a Ondřej Suchý prosadili znovu projednání jeho případu a kde se všechna obvinění ukázala jako dílem nesmyslná a dílem jako práce bývalé StB.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím