Půvabná Olga Menzelová uspořádala se svým ex velkou slávu. Rande to ale fakt nebylo.

 Celebrity 
24. května 2014 14:02 / Jitka Jahodová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Na Kampu se vrátily Wintonovy vlaky Foto: Medialogue
Po několika letech se do hlavního města vrátila unikátní sbírka Wintonovy vlaky. Dobové fotografie a další dokumenty líčí příběhy židovských dětí i Sira Nicholase Wintona, člověka, který jim zachránil život a tímto neuvěřitelným činem se navždy zapsal do historie. Ačkoliv on sám se za hrdinu nepovažuje, jeho skutky mluví jinak.

Výstava je pro širokou veřejnost otevřena úplně pořád. Popisuje cestu Wintonových vlaků z Prahy do Londýna z let 1939 a navíc tam můžeme najít fotografie z roku 2009, kdy došlo k rekonstrukci této cesty. Unikátní projekt na Kampě zorganizovali Jaroslav Brabec a Olga Menzelová, které mimo jiné spojuje také dcera Anička, jenž ale Olga vychovává s manželem Jiřím Menzelem.

Půvabná Olga si činu Sira Nicholase Wintona, který v pondělí oslavil neuvěřitelných 105 let, dokonce váží natolik, že v roce 2013 zařídila, aby dostal evropskou cenu Trebbia za přínos k dialogu národních kultur.

Zahájení výstavy se účastnil taktéž 1. Náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Vávra. „Jsem nesmírně rád, že jsem byl mezi prvními, kdo spatřil výstavu snímků a dalších dokumentů o životě dětí, které Sir Nicholas zachránil před plynovými komorami koncentračních táborů. A nejen to. Byl pro mě velký zážitek vidět některé ze zachráněných na vlastní oči. Zároveň mě napadá, že mu Bůh snad přidal čas za každou zachráněnou duši. Nikdy zcela nedoceníme, co pro nás všechny udělal,” poznamenal Vávra.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím