TOP 5 nejutajenějších událostí světa - díl čtvrtý: Vymyšlená válka? I to se děje!

 Life & Style 
10. července 2014 06:30 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Která vláda se CIA hodí do krámu? Foto: stanice Spektrum, pořad CIA: dešifrováno
Vraždy, války, atentáty, štvanice. To vše a spousta dalších nelidských aktivit se neděje bezdůvodně. Za mnoha útrapami lidstva stojí vždy třetí strana, která tahá za nitky. A právě v těchto případech to byla Americká zpravodajská služba CIA, která zasahovala do životů lidí takřka po celém světě. Má na svědomí nespočet zabitých, zraněných a pronásledovaných osob...

Jestli to bylo ku prospěchu společnosti či nikoliv, to posuďte sami v našem pětidílném seriálu o nejutajenějších událostech světa.

DÍL ČTVRTÝ
Která vláda se CIA hodí více do krámu?


Roku 1954 americká zpravodajská služba použila psychologickou válku v Guatemale, která měla být součástí převratu. Přísně tajná operace za pomoci rádiového vysílání se snažila vytvořit zdánlivý útok armády v kombinaci s partyzánskou invazí. Natolik byla touha svrhnout prezidenta Jacoba Arbenze obrovská. Jeho sociální a pozemkové reformy (udělení půdy rolníkům) se americké zpravodajské službě vůbec nelíbily.

Více se jim totiž zamlouvala vláda diktátora Jorge Ubica (1930-1944), která byla brutální a represivní, ale pro Spojené státy americké velmi výhodná, jelikož dostaly statisíce hektarů úrodné půdy.

Následný prezident Juan Jose Arévalo, jenž provedl řadu sociálních reforem, včetně změny mzdových zákonů, navýšení financování školství a změny všeobecného volebního práva, nebyl ještě pro Američany takovou hrozbou jako onen výše zmíněný Arbenz, kterého proto nakonec CIA pomohla sesadit.

To a ještě více detailů se dozvíte v seriálu CIA: dešifrováno, který aktuálně vysílá televizní stanice Spektrum.

Ve třetím dílu jste se dozvěděli, jak CIA uspořádala hon na Al Kaidu.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve