Nejsou nejkrásnější, ale jsou nejbohatší. Preferujete šarm nebo naditou šrajtofli?

 Celebrity 
31. ledna 2014 05:14 / Jitka Jahodová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nezoufejte, peníze nejsou všechno... Foto: Twitter
Žebříček nejbohatších lidí světa už mnoho let sestavuje časopis Forbes. Do seznamu zahrnuje osoby, které mají majetek alespoň ve výši jedné miliardy amerických dolarů. Zní to pěkně, ale peníze nejsou všechno. My vám představujeme prvních pět, kteří se umístili na špici posledního seznamu. Brala byste je?

1. Carlos Slim Helú; věk 74, majetek 100 miliard dolarů – mexický podnikatel a v současné době nejbohatší člověk na světě. Ovládá telekomunikační firmy Telmex, Telcel a América Móvil. Jeho otec mu jako dítěti vtloukal do hlavy: „Chceš-li být úspěšný, musíš věci dělat jinak, než jiní.”

2. William Henry Gates III; věk 58, majetek 67 miliard dolarů – všeobecně známý jako Bill Gates, je spoluzakladatelem a předsedou představenstva společnosti Microsoft. Na základní škole patřil mezi problémové žáky, takže ho rodiče poslali z výchovných důvodů na prestižní chlapeckou přípravku a nevědomky ho tak nasměrovali na dráhu budoucího softwarového magnáta. Právě zde mu počítače učarovaly.

3. Amancio Ortega; věk 77, majetek 57 miliard dolarů – španělský podnikatel a zakladatel Inditexu. Nejslavnější společnost ze skupiny Inditexu je Zara. Jeho otec pracoval na dráze, matka jako uklízečka a on nedokončil ani střední školu. Naopak, již jako třináctiletý začal pracovat v módním byznysu jako poslíček ve firmě vyrábějící luxusní oděvy.

4. Warren Buffett; věk 83, majetek 54 miliard dolarů – přezdíván jako Věštec či Zázrak z Omahy. Je americký investor, obchodník a filantrop. Převážnou část svého jmění získal z investic, které uskutečnil prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, ve které je největší akcionář a CEO. Vypráví se, že už v šesti letech nakoupil balík Coca Coly, aby ji obratem prodal se ziskem několika centů. První akcie na burze koupil už v jedenácti. Dodnes šokuje své okolí nadpřirozenou schopností bleskové práce s čísly.

5. Larry Ellison; věk 69, majetek 43 miliard dolarů – americký podnikatel, spoluzakladatel a výkonný ředitel Oracle Corporation. Na škole mu to výrazně nešlo, vysokou ani nedostudoval. Odjel do Kalifornie a začal zde pracovat jako programátor pro tamní softwarové společnosti, zároveň pracoval i na databázi CIA. Po šesti letech strávených programováním se rozhodl, že si založí vlastní firmu a tu později pojmenoval Oracle.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve