Násilí na ženách je bohužel stále rozšířenějším jevem

 Life & Style 
03. března 2015 11:30 / Marek Pokorný
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sledujeme některé soudní kauzy Pixabay
Celosvětově se setkalo s fyzickým (nebo sexuálním) násilím ze strany svého partnera nebo jiného muže více než 700 milionů žen, tedy více než 30 % (dle statistik OSN). Ještě daleko více žen zažilo nějakou formu sexuálního obtěžování – podle řady odborných studií se s tímto potýká až na 70 % žen.

Právě proto v naší redakci dlouhodobě sledujeme, jak probíhají různé soudní kauzy známých i méně známých celebrit nebo třeba podnikatelů. Podobným případem je i kauza podnikatele Josefa Švadlenky odsouzeného za vícenásobné napadení své přítelkyně.

Dle soudního spisu v letním období při slovní rozepři udeřil poškozenou nejméně dvakrát pěstí do obličeje. V září v parku ji pak fyzicky napadl tím způsobem, že ji opakovaně udeřil otevřenou dlaní, poté co poškozená upadla, ji kopal do nohou a zároveň jí vyhrožoval, že ji nechá zmlátit, nechá zmlátit i jejího otce a babičku.

Následně v místě zaměstnání poškozené přízemí budovy po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl poškozenou tak, že jí udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Obžalovaný jí dále vyhrožoval uveřejněním jejích nahých fotografií, poškozená nikomu nic neoznamovala, protože se bála.

V lednu následujícího roku přemlouval poškozenou, aby ve vztahu s ním pokračovala, po jejím odmítnutí ji zezadu opakovaně udeřil pěstí do hlavy do oblasti spánku, v důsledku čehož upadla poškozená na zem, kde ji opakovaně nohou kopnul, v důsledku napadení utrpěla poškozená poranění hlavy – hematom v oblasti spánku a podvrtnutí zápěstí.

V únoru na chodníku ve směru ke stanici metra Pankrác po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl poškozenou tím způsobem, že ji chytil, třásl s ní a smýkal, poté ji udeřil pěstí do obličeje a následně ji chytil zezadu za vlasy a nezjištěným předmětem jí cca 1/3 délky vlasů uřízl.

Posledních impulsem k rozchodu byla skutečnost, že se poškozená dozvěděla, že obžalovaný je ženatý. Obžalovaný u prosklených dveří v místě zaměstnání poškozené na poškozenou začal sprostě řvát, uhodil ji do tváře, poškozená upadla na zem a on ji znovu kopal do lýtek a bušil pěstmi do spánku.

Poškozená si chránila hlavu rukama, měla na rukou podlitiny, útok byl velmi intenzivní. Část konfliktu viděl kolega poškozené, který zavolal policii. Poškozená popsala, jak došlo ke konfliktu, kdy se mu snažila vytrhnout, obžalovaný na ní křičel, smýkal jí, zatáhl jí do záklonu a poškozená cítila, jak jí odpadávají vlasy, bylo jí jasné, že obžalovaný má v ruce ostrý předmět, tak se bála pohnout. Následně četla na internetu diskuse, kde se obžalovaný chlubil tím, že jí ustřihl vlasy.

Výpověď obžalovaného Švadlenky soud hodnotí jako nevěrohodnou, vedenou ve snaze vyvinit se z žalovaného jednání a výpověď poškozeného bagatelizovat. Po zhodnocení všech shora provedených důkazů soud dospěl k závěru, že obžalovaný je žalovaným jednáním zcela bezpečně usvědčen a s výpovědí oběti korespondují i výpovědi svědků.

Ze znaleckého posudku obžalovaného z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie a z výpovědi znalce vyplývá, že oproti populačnímu průměru je u Josefa Švadlenky vyšší vliv emotivity na chování, je zde tendence se uplatňovat dominantně ve vztazích, manipulovat se vztahy.  Obžalovaný má tendenci reagovat zkratkovitě, impulzivně, nedostatečně, racionálně nedostatečným domýšlením následků. Znalec hodnotí osobu Josefa Švadlenky jako nezralou osobu emočně nestabilní histrionskou. Tyto povahové rysy jsou trvalého charakteru.

Josef Švadlenka byl následně soudem odsouzen za tyto trestné činy: násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, vydírání a výtržnictví.

Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?