Slavná žena za pultem Jiřina Švorcová pomohla tolika lidem a mnozí ji úplně zavrhl!

 Celebrity 
02. února 2016 03:01 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Krátce před smrtí natočila Jiřina Švorcová pro TV Barrandov dokument o legendárním seriálu Žena za pultem! TV Barrandov
Tolika lidem, hlavně kolegům pomohla a oni na ní po revoluci málem vzali sukovici a hnali ji. Toho se dočkala herečka Jiřina Švorcová, která zemřela před téměř pěti lety. Ač kovaná komunistka a tomuhle věřila až do své smrti, podle mnohých nikdy nikomu neublížila. Naopak zdá se, že řada lidí ublížila jí. Někteří ji zatratili, jako Jana Brejchová, Jiřina Jirásková nebo Jan Potměšil.

Nemohli se prý ztotožnit s její ideou, které věřila, tedy komunismem, jenomže všichni za totality točili, hráli a měli se dobře. Například Jan Potměšil, který s ji hrál v Ženě za pultem syna, odmítl vystoupit na kameru, když o ní televize točila dokument, či vznikala kniha.

"Mrzí mě, že jsou tací, kterým jsem pomohla, ač mě o to třeba přímo žádali, nebo přišli a brečeli a dnes, když mě potkají, dělají, že mě neznají nebo přecházejí na druhý chodník. To prostě zamrzí," říkala často slavná Žena za pultem.

Mimochodem kultovní seriál, který byl skvěle obsazen, napsán a natočen, má třeba v Německu svůj velký fanklub. Odtud Švorcové až do její smrti chodily dopisy, přání, prosby o autogramy. Nikdo tam neřešil, jestli byla herečka šéfovou komunistického svazu umělců nebo ne. Všichni věděli, že je dobrá herečka.

"Jiřina byla vždycky férová, hodná a slušná ženská. Jedna věc je, čemu věřila, ale pokud nepomohla, rozhodně neublížila. To jsou tu jiní a jiné, kteří škodili, udávali, pomlouvali, ubližovali, jen se po převratu navlékli do modrých nebo jiných kabátů a dneska jsou velkými demokraty," zlobila se vždy herečka Helena Růžičková, která sama měla více jak dvouletý distanc v herectví a právě Švorcová byla tou, která ji velmi pomohla.

"Nikdy jsem neměla potřebu někomu ubližovat. Dobře vím, že ten náš režim dělal přešlapy, chyby a někdy hodně velké. Ale to dělá každý režim. Nikdy jsem nic nedělala násilím, naschvál. V každém jsem viděla hlavně člověka a myslím si, že když mě někdo o něco požádal, snažila jsem se mu vyjít vstříc. Někdy jsem z toho sama měla problémy, ale udělal jsem to ráda. Pár lidí jsem zachránila od kriminálu," vzpomínala na sklonku života Jiřina Švorcová, která třeba Janě Brejchové sehnala luxusní byt na Malé straně. Po revoluci dělala Brejchová, že Švorcovou vlastně ani nezná.

Naopak Kamila Moučková, hlasatelka, která dostala od soudruhů mnohaletý zákaz, přišla na Švorcové pohřeb a řekla, že to byla fajn ženská, i když věřila podivné ideologii, ale že nikdy nikomu neublížila.

Navíc byla Švorcová zamlada velmi hezká ženská. Její role měli váhu a ať hrála v Králi Šumavy, ať hrála Boženu Němcovou nebo v Okrese na severu, vždycky poctivě a politiku oddělovala od kumštu. "I když to třeba tak nevypadalo. Ale ona opravdu žila pro divadlo, televizi a film a za herce se vždycky brala. Taky to neměla lehké. Nemyslete si, že jí nedávali nůž na krk," řekla VIPstory.cz dosud žijící herečka 90letá Božena Böhmová, která hrála v desítkách filmů. V Ženě za pultem třeba nevrlou a pomlouvačnou pokladní.

Švorcové údajně i tehdejší strana a vláda hrozila nepříjemnými věcmi. "Dokonce mi kdysi řekla, že jí jeden vysoce postavený soudruh řekl, když se opět brala za nějaké kumštýře, že pokud se jí to nelíbí, může taky klidně skončit jako někteří, "neposlušní", na Sibiři. A dal jí prý rázně najevo, že tam může skončil nepřítel socialismu stejně jako kovaný komunista. Nejhorší je, že se na ní po revoluci všichni vykašlali a nejvíc proti ní šla Jiřina Jirásková. Přitom ta byla desítky let velkou komunistkou a až po revoluci se obrátila a pravou stranu," dodal jeden z herců, který obě ženy dobře znal.

Jiřina Švorcová, která byla dvakrát vdaná, ale bezdětná, zemřela na srdeční selhání v roce 2011. Pochována je na střešovickém hřbitově, nedaleko vily, v které desítky let s příbuznými žila. Dodnes jí tam její příznivci a paradoxně nikoli z řad soudruhů, nosí květiny a svíčky.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?