TO JE TA ELITA: Udavači mezi umělci! Kdo na koho práskal?

 Celebrity 
05. prosince 2016 04:52 / Marek Pokorný
  1
📷
1 fotografie v galerii
Amortová, Hegerlíková, Vinklář, patřili mezi herecké elitiy. Ale jinak to byli soudruzi až na půdu! archiv
Spousta českých umělců se dnes bije v prsa a vykřikuje slova o demokracii, kapitalismu. Hlásí se k pravici a doslova zvrací na minulý režim, který, ať se to někomu líbí nebo ne, je udělal slavnými. Kdo byl například velký práskač a kdo dělal podrazy?

"Řada českých umělců jsou pokrytci. Vystudovali za socialismu, mnozí byli ve straně, ale co je horší, když nebyli přímo třeba u StB, donášeli, udávali. Práskali, jak mohli, aby měli výhody. Dneska se někteří bijí v prsa a křičí hesla o svobodě a demokracii," prozradil dlouholetý barrandovský pracovník, který VIPstory.cz prozradil, jak to s některými bylo.

"Nechci mluvit o těch žijících, aby mne třeba ještě nežalovali, ale jsou stále mezi nimi takoví, kteří nebyli jen řadovými členky KSČ, aby měli klid. Naprosto zlatá byla Jiřina Švorcová, která prostě jen té ideologii věřila, ale nikdy, opravdu nikdy nikoho neudělala, nikoho nezničila a naopak spoustě lidem pomohla. Měla velké srdce, byla skvělou herečkoua dobrým člověkem," říká pan Jiří. "To tu byli a jsou stále jiné její kolegyně a někteří kolegové, kteří nemají čísté svědomí," říká bývalý zaměstnanec Barrandovských studií, který mnohé znal, s některými se přátelil.

"Strašně mě štvalo, jak třeba paní Jirásková vykřikovala slova o demokracii, svobodě, podlézala ODS, za kterou kandidovala. "Vždyť to byla kovaná komunistka od svého mládí. Žila s komunistou Zdeňkem Podskalským, který byl, na rozdíl od ní, alespoň dobrý člověk a lidem neubližoval. Ale ona sama byla velmi nevypočítatelná. I po revoluci se pár lidem mstila. Třeba Radkovi Brzobohatému, kterého sprostě vyhodila z divadla, když byla paní ředitelkou," namítá pamětník.

Kromě Světly Amortové a dalších, pro diváky poměrně neznámých umělců, přímo nepodepsali, ale souhlasili s odsouzením herečky Jiřiny Štěpničkové její kolegové, jako byli Jirásková, Brodský, Sovák, Hegerlíková a další. "Copak jsme tehdy mohli vědět, jak to je? Mě bylo přes dvacet. Byla jsem hloupá, naivní. Věřila jsem tomu, že tu naši novou socialistickou společnost chce opravdu někdo zničit...," přiznala po letech sama Jiřina Jirásková, která byla od svých 18 let členkou KSČ. Po revoluci pak byla velkou příznivkyní ODS. Kandidovala dokonce do Senátu za tuto stranu a jako štvavou kampaň vytáhla na protikandidáta, podnikatele Václava Fischera jeho sklon k homosexualitě. To jí nakonec podrazilo nohy, protože do Senátu se dostal on. "Lidi pochopili, že Jiřina byla je a zůstane svině, a že ten Václav šel s čistým štítem," prohlásila tehdy jedna z českých hereček... 

Sice si posypala hlavu popelem, ale i tak dál podle některých "škodila". Když třeba jako ředitelka po revoluci vyhodila z Divadla Na Vinohradech Radoslava Brzobohatého. "Jirásková byla mstivá, zakomplexovaná ženská. Byla výborná herečka, ale... to je taky všechno," říká pamatník z Barrandova pan Jiří.

"Víte, mě zaráží, že mezi herečkami dabérkami jsou taky bývalé soudružky či spolupracovnice komunistické státní bezpečností. Že kovanými komunistkami byly dnes uznávané herečky, dokoce i některé moderátorky. Že soudružko se muselo říkat i některým, které dnes ze sebe pomalu dělají obětí té doby. Je to někdy ne k pláči, ale na zvracení," podotýká pan Jiří.

Co se hereček a dabérek týče, pamětník pracující třicet let ve filmových studiích narážel nejspíš na kauzu Valérie Zawadské, která měla údajně donášet na kolegyni Zoru Jandovou. Po letech se jí omluvila a obě ženy si to vysvětlily. Dalším případem byl svazek, který ukázali před lety herci, dnes spíš politikovi Vítězslavu Jandákovi dva muži. "Řekli mi: Víte, že na vás jeden z kolegů donášel? A že to nebylo jen z nějaké mladické blbosti? No nevěděl jsem to... dneska to neřeším. Vždyť je to vlastně už jedno," řekl Jandák, jehož "sledovatelem" měl být herec Jiří Kanyza. 

"Takových je víc. Kdyby museli po revoluci v roce 1989 předkládat povinně lustrační osvědčení všichni herci, zpěváci, režiséři, skladatelé, sportovci, tak v téhle elitě bude tak deset patnáct procent opravdu čistých lidí. Ostatní by měli držet hubu a krok a mnozí by měli být rádi, že za komunismu začínali. Že dostali šanci, protože dneska by ji třeba už nedostali. Zažil jsem na Barrandově takové věci, o kterých, kdybych se rozpovídal, by se dal natočit nekonečný seriál," říká pan Jiří.

"Jak třeba jeden erudovaný pan režisér chtěl po jedné velmi známé herečce jistou sexuální službičku za to, že jí obsadí, a takhle to dělal běžně. Přitom se kámošil se soudruhy a později měl plná ústa demokracie. Nebo jak jedna velmi uznávaná herečka soužila soudruhům jako doprovod a společnice na různé papalášské akce a dnes je to pomalu "svatá žena"... Třeba to někdy sepíšu, někde uložím a až umřu, tak to vyjde...," tak trochu straší skoro sedmdesátiletý muž, který prý hodě pamatuje, a kterého prý zaráží, že ti, o které jde, si neuvědomují, že lidé nezapomínají....

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve