Troška jásá! Konečně prodali zruinovanou faru ve slavných Hošticích!

 Celebrity 
19. října 2016 04:52 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Fara v Hošticích bude zachráněna. Velkou radost z toho má režisér Zdeněk Troška! archiv
Barokní fara ve slavných jihočeských Hošticích u Volyně, které režisér Zdeněk Troška proslavil svými komediemi Slunce seno, už nepadá na hlavu. Po nejméně deseti letech našla nové majitele! Sám filmař má velkou radost!
Katolická církev, než aby zlevnila, nabízela barokní objekt za více než milion korun. Až když začal Troška sám veřejně kritizovat to, že biskupství se takhle "stará" o svůj majetek, církevní představitelé poskytli "velkou" slevu! "Bylo to na prodej dlouho asi za 950 tisíc korun. Nikdo to nechtěl, ale na štěstí se našli moc prima lidi, kteří to dávají dohromady a v podstatě to zachraňují," svěřil se VIPstory.cz Troška, který má objekt v sousedství svého domu.

"Byla to ostuda. Přitom je to krásný a paradoxně suchý objekt. Stavebně zachovalý. Už, když jsme točili Slunce seno, to bylo ve strašném stavu, proto jsme faru točili na Dobrši, kus od Hoštic. Tohle tady chátralo, padalo a církev svatá to nechala i nezabezpečené," postěžoval si Troška a obyvatel Hoštic, kam i 32 let po natočení Slunce, seno, jahody, jezdí desítky tisíc turistů ročně.

Když se režisér začal před lety o další osud budovy zajímat, protože mu vadilo, že jen chátrá, a chtěl, aby církev cenu snížila a dům byl prodejnější, tehdejší biskup prý tvrdil, že "cenu nesnížíme, protože jinak to ten Troška koupí a udělá z toho muzeum těch svých Sluncí, sen..."! "Byl to samozřejmě nesmysl. Kdybych to chtěl koupit, koupím to dávno. Šlo mi jen o to, aby to nespadlo a konečně to někdo opravil," podotkl filmař.

Noví majitelé chtějí barokní faru opravit stylově, vkusně na bydlení a trávit v Hošticích, kde žil i Michal Tučný nebo Tomáš Linka, čas. "Mám z toho radost, že to má konečně majitele. Církev chce na jedné straně majetek, ale na druhé jiný nechá, aby jí spadl na hlavu, nebo někomu jinému. Vždyť nebýt těch lidí, za pár let by to spadlo," dodal Troška.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty