Krampolův "kámoš" slaví narozky!

 Celebrity 
09. dubna 2015 03:35 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jean Paul Belmondo slaví dnes neuvěřitelné 82. narozeniny! Se svým dabérem Jiřím Krampolem v muzeu voskových figurín  Grevin Praha
Patří k symbolům Francie skoro stejně jako Eiffelova věž. Zní to téměř neuvěřitelně a čím je starší, tím je lepší. Filmová legenda, kterého v Česku skvěle daboval Jiří Krampol - Jean Paul Belmondo dnes slaví 82. narozeniny.

Bebel, jak se mu ve Francii něžně přezdívá má dokonce v Praze svou skvěle povedenou sochu. V muzeu voskových figurín stojí mezi dalšími slavnými představitel mnoha komediálních i charakterních rolí. A právě Krampol, kdykoli jde do muzea, se u něj zastaví a i se s ním vyfotí.

"Je to chlapák, je a byl vždycky skvělej. Je mi ctí, že jsem ho mohl dabovat právě já, je to vážně PAN herec," prozradil VIPStory.cz Jiří Krampol.

Belmondo to neměl ale v začátcích lehké. Na konzervatoři mu tehdy nikdo moc šancí nedával, přece jen mladík nedisponoval typicky "hereckým obličejem". Profesoři na jeho adresu trousili uštěpačné poznámky: „ Jak může člověk s takovým ksichtem hrát divadlo?“ Jak se již brzy ukázalo, mohl a navíc výtečně. A co víc. Na toho hocha s "divným ksichtem" se lepila děvčata jako vosy na bonbon.

Jean Paul se nedal a s buldočí zatvrzelostí hrál divadlo a objížděl s ním nejzapadlejší kouty země. Přelom v jeho kariéře nastal v 60. letech, kdy si Belmonda vybral pro svůj film U konce s dechem režisér Jean-Luc Godard. Po úspěchu snímku se herci změnil život od základů. Šel z filmu do filmu a stala se z něj mezinárodní hvězda. Velkých změn doznalo i jeho soukromí. Rozvedl se a nějaký čas žil s Ursulou Andress, Rachel Welch či Jacqueline Bisset. Po druhé se oženil s o třicet let mladší tanečnicí Natty, ale ani druhé manželství nevydrželo.

V sedmdesátých letech začal spolupráci s režisérem Philipem de Broca a světlo světa spatřují komedie Cartouche, Muž z Ria, Muž z Acapulca či Zvíře. Herec proslul nechutí k dublérům a tak sám skákal přes vagóny, hrál si s tygrem a spouštěl se z vrtulníku.

V létě roku 2001 prodělal Belmondo mozkovou příhodu, po které byl dokonce šest dnů v kritickém stavu. Ochrnul na pravou tvář a musel se začít znovu učit mluvit. Filmový veterán se znovu postavil na nohy, i když při chůzi si musí pomáhat hůlkou. V současné době se těší relativně dobrému zdraví, užívá si zaslouženého odpočinku a stáhl se do ústraní. Před pár lety natočil lehce úsměvné, přesto poměrně smutné drama Muž a jeho pes pojednávající o stárnoucím muži, který o všechno a o všechny přišel a jediným přítelem je mu jen jeho pes...

Jean Paul Belmondo byl, je a vždy bude jen jeden. Neodolatelný romantický hrdina, který si dokázal podmanit diváky po celém světě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum