Zabil klasika českého filmu alkohol nebo zhnusení z politiky?

 Celebrity 
31. března 2015 04:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Klasik čekého filmu Česká televize
Jeden z nejvýznamnějších českých režisérů Martin Frič se narodil před 113 lety, 29. března 1902 v Praze. Frič natočil celou řadu legendárních a dodnes velmi oblíbených českých filmů a dobrá polovina z nich patří ke zlatému fondu naší kinematografie. Je podepsán pod klasikou jako je Kristián, Eva tropí hlouposti či Dobrý voják Švejk.

Geniální režisér byl obklopen celý život krásnými herečkami. On ale miloval pouze jednu. A tu si také vzal za manželku. Se svojí budoucí ženou Suzanne Marwille se seznámil jako filmař ještě v době němého filmu. Suzanne byla v té době již velmi vyhledávanou herečkou a rovněž i úspěšnou scénáristkou. Příchod zvukového filmu ovšem znamenal konec filmové kariéry, ale na vztah s Fričem to nemělo negativní dopad. Spíše naopak. Pouto mezi manželi bylo velmi silné. Suzanne se rozhodla na plno věnovat manželovi a dětem.

Když v roce 1962 zemřela, začal Frič trpět depresemi a výčitkami svědomí. Režisér měl velmi kladný vztah k alkoholu a v době smrti jeho milované choti prožíval právě jedno z těch „horších“ období. Lékaři zakázali režisérovi pít a zároveň varovali, že ho může zabít i jedna sklenka tvrdého alkoholu.

Martin Frič prošel všemi nástrahami dob i režimů. Přemohl ho až osudný srpen 1968. V té době již ležel v nemocnici s rakovinou, a když se dozvěděl o okupaci Československa, vypil celou láhev koňaku. Zemřel 5 dnů po vpádu vojsk, 26. srpna 1968.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím