Svatební diadém princezny Diany bude konečně vystaven

 Celebrity 
24. května 2022 13:46 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Princezna Diana dodnes zůstává v srdcích lidí z celého světa Depositphotos
Ikonický diadém, který měla na hlavě princezna Diana ve svůj svatební den, bude poprvé vystaven od 60. let minulého století. Je to hlavní novinka výstavy klenotů v Sotheby's v Londýně.

Jednou z dalších událostí, která se koná na počest platinového jubilea královny Alžběty, je výstava královských a aristokratických klenotů v Sotheby's v Londýně. Potrvá od 28. května do 15. června. Návštěvníci tak budou moci vidět téměř 50 jedinečných královských šperků. Nejočekávanějším objektem je diadém zesnulé Diany, princezny z Walesu, který je poprvé vystaven od 60. let 20. století. Tuto tiáru princezna nasadila na svůj svatební den s princem Charlesem 29. července 1981.

Spencerova tiára či diadém, jak se šperku přezdívá, zapůjčil v Sotheby's Diany bratr, hrabě Spencer. Ten během pohřbu Diany v roce 1997 promluvil o tom, s jakým respektem se tisk zachoval ke smrti princezny. Jedná se o nejcennější rodinný klenot. Dianin diadém naposledy nosila její neteř Celia McCorquodale na své svatbě v roce 2018. Diadém byl podle Sotheby’s údajně původně vyroben už v roce 1767. Ve 30. letech 20. století byl však korunovačními klenotníky Garrardem přetvořen na čelenku složenou výhradně z diamantů rozložených na zlatém rámu.

Paul Burrell, princeznin komorník, ve svých pamětech v roce 2003 napsal o jejím sentimentálním vztahu k čelence. „Jelikož byla princeznou z Walesu, byl diadém nezbytnou součástí její královské uniformy." A dodal, že ho „nosila na státní bankety v Buckinghamském paláci, státní otevření parlamentu a různé diplomatické recepce."

„Nebyl to jen symbol princeznina královského postavení," pokračoval. „Byla to vzpomínka na její svatební den."

Po smrti Dianina otce hraběcí titul převzal její bratr. V roce 1993 žádal, aby diadém navrátila zpět, jelikož jí byl jejich otcem pouze zapůjčen.

Není to poprvé, kdy byly vystaveny věci, které nosila princezna Diana. Na výstavě Kensingtonského paláce, která nesla název „Royal Style in the Making“, byly k vidění Dianini svatební šaty.

Do výstavy budou zahrnuty rovněž tři čelenky, které nosila královna Alžběta během své korunovace v roce 1953, a také diadém, který byl vyroben pro vévodkyni z Devonshire v roce 1893.

Vedle Dianina nádherného diadému bude k vidění i unikátní zelená korunka královny Viktorie, v jejím středu je umístěn skvostný 15karátový smaragd. Tento klenot navrhnul její manžel Albert v roce 1845. Dle slov aukční síně „je široce považován za jeden z nejelegantnějších a nejhonosnějších barevných drahokamových diadémů, jaké kdy byly kdekoli na světě vytvořeny“.

Jestliže chcete na vlastní oči spatřit Dianin diadém, neváhejte se ve dnech 28. května až 15. června vypravit do Londýna. Výstava bude pro veřejnost dostupná zdarma.

Autorský článek, další zdroje: pagesix.com, newsweek.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?