Odvrácená tvář Babičky Terezie Brzkové. Nenáviděla Buriana a nadávala dětem

 Celebrity 
13. ledna 2020 08:33 / René Černý
  52
📷
6 fotografií v galerii
Terezii Brzkové by letos bylo 145 let Archiv
Herečce s laskavou tváří Terezii Brzkové, kterou diváci znají především z filmu Babička, by letos bylo 145 let. Jenomže její pravá civilní tvář, a hlavně povaha, byla úplně jiná. Nebyla to vůbec laskavá babička Boženy Němcové. Neměla moc ráda děti, a ještě fandila komunistům. Proto se také v roce 1955, tedy nejhorších letech komunistické éry, stala Zasloužilou umělkyní.

Kromě toho, že byla sestrou slavnějších hereček – Otýlie Beníškové, Marie Spurné a Hany Vojtové, která byla také nevlastní matkou slavného herce Jaroslava Vojty, byla také babičkou Ivany Tigridové, manželky Pavla Tigrida, spisovatele, publicisty, českého emigranta a politika.

Jenomže Brzková svou laskavost, ať už v Babičce, v pohádce Byl jednou jeden král, Pyšná princezna nebo Princezna se zlatou hvězdou na čele s Janem Werichem v hlavní roli, jenom hrála!

„Parchanti, táhněte už. Pořád tu votravujete a člověk nemá chvíli klidu...," křičela prý při natáčení filmu Babička na děti, které jednak hrály její vnoučata, ale také na ty z okolí Ratibořic, které se v roce 1940 přišly s rodiči na filmování podívat.

„Paní Brzková byla docela náladová. I mě neustále opravovala a říkala, že se musím víc soustředit na text. Bylo to těžké, zvláště, když se poslední scény, kdy ,babička´ umírá, natáčely v prvních dnech našeho filmování,“ vzpomínala kdysi Nataša Tanská, představitelka filmové Barunky, jež zemřela před skoro šesti lety.

Možná, že tehdy Brzkovou štvala i skutečnost, že měla stejný honorář za natáčení jako představitelka Barunky, tedy fakticky malé a mladé Boženy Němcové. Konkrétně obě dostaly po 10 000 korunách, což byly na tehdejší dobu obrovské peníze. 

Když se zase točil film Byl jednou jeden král, kde také ztvárňovala roztomilou stařenku, prokázala prý opět svou skutečnou náturu. Měla problém s Janem Werichem, ale ještě větší s Vlastou Burianem! Toho prý doslova nenáviděla... Jednak kvůli tomu, že si Burian často v textech něco přidával, a taky proto, že se to točilo v roce 1954, tedy těsně poté, co tehdejší komunistická strana dala slavnému komikovi „milostivě“ šanci, aby se opět objevil u filmu.

Burian byl totiž po válce prohlášen za spolupracovníka nacistů, nepřítele státu, byl souzen a dokonce vězněn. Pak strávil dva roky jako číšník a pomocník v jedné krkonošské boudě. Jeho život se mu zhroutil. Měl naprostý zákaz před kameru i na jeviště. Díky tomu, že se za něj přimluvil právě Jan Werich a někteří další, mohl ještě v několika filmech účinkovat.

Asi právě proto, že Brzková hodně socialismu věřila a byla to zapálená komunistka, měla s Burianem jakožto s nepřítelem strany a vlády problém. Přesto, že sám Burian byl pokorný a hlavně zničený tím, co prožil v letech předchozích. Za války mnohým hercům a technikům pomohl. Uchránil je i od koncentráku a oni se mu pak za to tak odvděčili.

„Nicméně Brzková mu nemohla přijít na jméno a ve scéně, kdy jí Burian říká: ,Jé, ty jsi ale hezká babička´, se musel asi hodně přemáhat, aby toto ze sebe vydal tak, aby tomu divák věřil. Věděl, že Brzková ho nesnáší,“ vzpomínala žena, která se tehdy na filmu jako jedna z produkčních podílela.

Zajímavostí bezesporu je, že Terezie Brzková slavnou Babičku původně vůbec neměla hrát. Ztvárnit ji měla herečka Leopolda Dostalová. Po změně režiséra se ale uvažovalo o Růženě Naskové, která roli ze zdravotních důvodů odmítla.

Znala ale dobře Brzkovou, její herectví a na slavnou roli ji doporučila. Brzková nakonec Babičku ztvárnila dokonale. Dokonce se říká, že právě za tuto roli měla dostat Oscara. Negativní vztah měla k dětem i mladým lidem, na které nejspíš prý žárlila. Přitom z prvního manželství s Josefem Brzkem měla dvě děti. Nikdo nechápal její nesnášenlivost zvláště, když věděla, že děti s ní ve filmu budou hrát. Možná už byla unavená. V době natáčení jí bylo 65 let a byla v podstatě dávno v důchodu.

Terezie Brzková se ale na tehdejší dobu dožila úctyhodného věku. Zemřela ve svých 91 letech, pohřbena je na Vyšehradském hřbitově. Dále čtěte: Filmy Císařův pekař a Pekařův císař. Kdo se nesnesl s Werichem a proč vyměnili herce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve