Zesnulý Tříska: Chtěl znovu hrát Igora Hnízda po dvaceti letech?

 Celebrity 
27. září 2017 02:05 / René Černý
  0
📷
2 fotografie v galerii
Toužil se snad Jan Tříska po 20 letech vrátit ke své legendární roli Igora Hnízda?  archiv Film
Posledním filmem, v kterém si Jan Tříska (†80) zahrál, byl Svěrákův snímek Po strništi bos, který točil vloni po většinu v jihočeských Slavonicích. Před sebou měl film Na střeše, kterého se bohužel nedožil. Chtěl ale slavný Čecho - Američan vrátit ke své slavné roli Igora Hnízda z Obecné školy?

Právě v den úmrtí reprízovala televize Obecnou školu, kde Tříska před více jak dvaceti lety hrál legendárního, tvrdého, ale spravedlnivého učitele Igora Hnízda. Nyní prý chtěl jeho návrat. Režisér filmu Jan Svěrák ve vzpomínce na herce uveřejnil email, který mu od Třísky přišel.

„V létě v hotelu Adria jsem čekal na výtah. Když přijel, stál v něm kuchař ve vysoké bílé čepici, plácnul dlaní do stěny a vykřikl: Jmenuji se Igor Hnízdo! Napadá mě: co kdyby Igor Hnízdo po dvaceti letech neměl trubičky v nose a elektrický vozíček s kyslíkovým přístrojem? Ale jezdil by na drahém závodním kole do fitka a zvedal činky,“ psal herec. 

„Také by lezl na cvičné horolezecké stěně. Jeho bývalí žáci, padesátníci s obrovskými pupky, by ho navštěvovali. Igor by na dálku miloval mladá potetovaná dvojčátka. Ale ty by z něj měly srandu. Co ty na to?“ psal herec Janu Svěrákovi. 

Možná šlo o nadsázku, možná ale taky o zbožné přání. Bohužel takové, které se už nikdy neuskuteční. Proč Tříska z Karlova mostu v sobotu spadl, se už asi nedozvíme. 

Mnozí jeho přátelé se přiklánění k verzi, že šlo o nešťasnou náhodu. Někteří si myslí, že věděl, co dělá a do řeky skočil schválně. Trochu moc teatrální gesto, pokud by byla pravda, že do Vltavy skočil dobrovolně. Ale, kdo ví, třeba to právě takhle chtěl…

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47