Chudák český mim a herec: Skoro všichni se na něj vykašlali! Takhle teď žije!

 Celebrity 
15. září 2017 04:10 / René Černý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jaroslav Čejka žije v pražském domově seniorů, kde je o něj skvěle postaráno archiv O. Bašuse
Rozdával humor, smích, radost. Vždy bylo kolem něj hodně lidí a mnoho z nich se na něj často obracelo. Teď se ale na Jaroslava Čejku (81) téměř všichni vykašlali. Žije v ústraní a nebýt pár lidí, byl by úplně sám!

Čejka, kterého kromě jiného proslavila "slepice" nebo "Tina Turner" nebo i pár filmových rolí, trpí Alzheimerovou chorobou. Žije v jednom z pražských senior domů, kde je o něj skvěle postaráno. Navštěvuje ho jen hrstka přátel a pravidelně jeho dlouholetý kamarád Oldřich Bašus.

„Jaroušek se má v rámci možností dobře. Někdy má lepší a někdy horší dny. V ty horší se s ním nedá ani mluvit a někdy nechápe, kdo za ním vlastě přišel. Chodím k němu minimálně jednou týdně a už se mi stalo, že se mě zeptal, kdo jsem. A to se známe pětapadesát let," řekl Sedmičce kamarád Oldřich Bašus.

Ten slavnému mimovi a herci, jenž žije v ústraní, nosí vždy něco dobrého na zub. Povídá si s ním a zároveň i poslouchá historky z představení, které si Čejka vybavuje. Lidé s Alzheimerem mají totiž problémy s krátkodobou pamětí, ale co bylo například před třiceti lety, to si vybaví detailně.

Čejka nemůže chodit, proto se během dne pohybuje, s pomocí kamaráda nebo personálu, na vozíčku. Někdy jen leží a spí. Ale rád se dívá se na televizi, něco si čte a nebo si s někým povídá. Chválí si ho i personál domova seniorů. Mnohým z nich je líto, že na něj mnozí kolegové a přátelé pozapomněli. „Určitě by si jeho kolegové umělci měli najít na něj čas na to, aby za ním alespoň na chvíli zašli. Jednou toho třeba budou litovat a už nebudou mít tu možnost," řekla i jedna z pečovatelek. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve