Dva roky od pohřbu Jiráskové. Kdo na ni (ne)zapomněl?

 Celebrity 
19. ledna 2015 07:03 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hrob Jiřiny Jiráskové v jihočeských Malenicích, kde je pohřben i její životní partner režisér Zdeněk Podskalský. archiv
Dnes je to přesně dva roky, kdy byla pohřbena v Malenicích na Strakonicku, velká, ale i kontroverzní česká herečka Jiřina Jirásková. Kdo si vůbec dva roky od úmrtí, které uplynulo 7. ledna, vzpomněl, že na hřbitově vedle jejího partnera Zdeňka Podskalského, bývalého manžela Jiřího Pleskota a kousek od architekta Národního divadla v Praze Josefa Zítka, herečka leží?

Kde jsou všichni ti kamarádi, kolegové a opěvovači velké dramatické i komediální herečky, jejíž předností byl sarkasmus a ironie?

„Víte co je smutné, když slyším všechny ty umělce, herce, zpěváky, jak Jiřinku milovali, co pro ně znamenala a jsem přesvědčená, že za ty dva roky tu nikdo z nich nebyl ani zapálit svíčku,“ svěřila se obyvatelka šumavské vísky Malenice.

„Třeba Lucie Bílá, ta se nechávala fotit s Jiráskovou před smrtí, a jak za ní denně chodila a nebyla ani na pohřbu a co vím, nebyla ani na hrobě během těch dvou let. Stejně jako ten Cibulka z televize, nebo režisér Strach? Brejchová je sama nemocná, ale i další. Ono se to hezky mluví, ale sejde z očí, sejde z mysli,“ říká starousedlice.

O hrob pečuje rodina Svítivých, univerzální dědičky majetku po Jiráskové. Jak sama bývalá pečovatelka, která s nemocnou a nevrlou Jiráskovkou prožívala podle mnohých neuvěřitelné peklo, a také od ní dvakrát utekla, tak její tchýně. Ta se stará i o fenku buldočka, kterou si herečka před smrtí pořídila.

Svíčky na hrob, květiny i výzdobu pořizují právě nejbližší známí. A jednou nebo dvakrát na hrobě byla i nevlastní Jiráskové sestra, o které se až do skonu herečky ani nevědělo.

Pohřeb Jiráskové, který se uskutečnil 19. ledna 2013, tedy dva týdny po smrti, byl také velmi rozporuplný. Přesto, že Malenice jsou poměrně velkou obcí, tak většina z tehdejších smutečních hostí byla přespolních.

„Jirásková tady zase tak moc oblíbená nebyla. Lidi by tu mohli vyprávět. A jak se někdy chovala k panu Podskalskému. Pořád se někdo diví, že ji jeho syn nemusí? Já ne,“ dodal další starousedlík.

Zajímavostí je, že do rakve na poslední cestu dostala Jiřina Jirásková věci, které milovala. Krabičku cigaret, láhev oblíbeného koňaku, fotografie i svaté obrázky a dokonce i svou cigaretovou špičku.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum