Krutý konec geniálního českého komika. Než Alzheimer udeřil naplno, napsal si vlastní parte.

 Celebrity 
18. srpna 2014 11:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Herec a bavič Jiří Císler Archiv Česká televize
Rtuťovitý neposedný muž nevelkého vzrůstu s břitkou vyřídilkou. Takto si vybavujeme Jiřího Císlera. Před deseti lety zlomila herce a baviče Alzheimerova choroba.

Po tragické smrti kamaráda a spolutvůrce pořadu "Sešlost" Luďka Nekudy to šlo s Císlerem s kopce. Tak jako mnoho jiných hledal útěchu v alkoholu a právě v té době se u herce spustily první příznaky zákeřné nemoci. Pověstným hřebíčkem do rakve bylo pro herce období po sametové revoluci. O režimní umělce diváci ztratili zájem a kdysi populární komik přestal být žádán a obsazován.

Posledním uměleckým záchvěvem bylo založení Hravého divadla v Praze, kde sám hrál, psal scénáře a scénickou hudbu. V devadesátých letech ještě působil jako dabér v České televizi a marně se snažil napodobit geniální dabing Františka Filipovského. Herci Luis de Funesovi propůjčil hlas ve filmu JO.

Že má herec černočerný smysl pro humor, prokázal, když si napsal vlastní parte, v jehož záhlaví bylo napsáno: "Tak prej jsem umřel". Konce Císlera byly velmi kruté. Nemoc udeřila vší silou a herce posledních pět let života naprosto paralyzovala. Čtyři roky před smrtí nemluvil a pouze odevzdaně čekal na smrt.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47