„Každý čtvrtý zemře,” říká rakouský horolezec o hoře, která mu vzala nejen přítelkyni.

 Celebrity 
21. ledna 2014 14:09 / Jitka Jahodová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hory jsou krásné, ale také zrádné Foto: Archiv
Národní muzeum a CK Livingstone pořádají již tradiční cestovatelské besedy. Tentokrát pátý ročník úspěšného cyklu s názvem Cestovatelské středy zahájila rakouská horolezecká špička Kurt Diemberger, jediný žijící člověk, který učinil dva prvovýstupy na osmitisícovky. Po dlouhé době se zde setkal s jedním z nejúspěšnějších českých horolezců – Josefem Rakoncajem.

„Je pro mě ctí, že mohu zahájit tak pestrou plejádu přednášek vynikajících českých osobností,” nechal se slyšet jedenaosmdesátiletý Rakušan, který za svůj život vylezl na šest osmitisícovek a dodal: ,,navíc se moc těším na prohlídku Prahy, kterou mám skutečně rád a také na setkání s Joskou Rakoncajem, skvělým českým horolezcem, se kterým jsme se v roce 1983 setkali při výstupu na K2 a neviděli jsme se již dlouhých dvanáct let,” vzpomínal Kurt, který se díky své zálibě stal také filmařem. Pořídil perfektní záběry K2, Mount Everestu nebo Nanga Parbatu.

Na vrchol K2 má Kurt rovněž nemilé vzpomínky. Hora mu totiž vzala i jeho přítelkyni Julie Tullis, jejíž ztráta ho bolí dodnes. Expedici přepadla bouřka, která je uvěznila na mrtvém bodu a zahynulo zde 13 horolezců. Kurt vyvázl s těžkými omrzlinami a amputacemi prstů. ,,Každý čtvrtý zemře,” pronesl hořce o druhém nejvyšším vrcholu světa a pokračoval: „ale hora za to nemůže. Může za to bouře, která nás tehdy potkala.”
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?