Slavnému českému herci, který zemřel na natáčení komedie, odhalí pamětní desku!

 Celebrity 
01. října 2016 04:53 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jan Libíček (vpravo) s Lubomírem Lipským! archiv
Patřil k nejoblíbenějším a nejtalentovanějším českým hercům. Nakonec zemřel přímo na natáčení. Teď mu ve Zlíně odhalí pamětní desku. Jan Libíček by slavil 85. narozeniny!
Býval velice oblíbeným hercem malých rolí. Jan Libíček se sice dožil pouhých 42 let, ale i tak se stačil trvale zapsat do paměti současníků a dodnes jeho komediální role baví diváky všech věkových kategorií. Před Dvěma dny uplynulo přesně 85 let od jeho narození, a tak dnes odpoledne proběhne slavnostní odhalení jeho pamětní desky.

Libíček zazářil například v komediích. Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Pane, vy jste vdova, Ženu ani květinou neuhodíš nebo Šest medvědů s Cibulkou. Zahrál si ale například i v psychologickém podobenství Den sedmý, osmá noc a v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Objevil se i v řadě televizních filmů a seriálů (Byl jednou jeden dům, Hříšní lidé města pražského, Byli jednou dva písaři). Během natáčení komedie Jak utopit Dr. Mráčka bohužel zemřel, a to 24. května 1974.

"Tehdy mu bylo strašně zle. On se bál doktorů, jak čert kříže. Bohužel na to dojel,Zemřel na silný diabetický šok..." řekl před časem režisér Václav Vorlíček.

„Libíček měl za sebou už asi osm filmovacích dní. Točila se scéna, kdy vodníci čekají na břehu na blížící se pramici s doktorem Mráčkem a chtějí ho utopit. Já s kameramanem jsem přes vodu pozoroval Libíčka, jak si povídá s Menšíkem. Najednou se Libíček skácel zády do vody. Vyrazili k němu připravení záchranáři, vylovili těch jeho sto čtyřicet kilo váhy z vody a mezitím dorazila záchranka,“ popsal situaci režisér.

Slavný herec se totiž na okamžik z bezvědomí probral. Když však nad sebou viděl doktory, začal jim v transu utíkat. Nakonec jej dostali do sanitky, z té už však herec nikdy nevystoupil. Během převozu do nemocnice zemřel.

Slavnostní odhalení jeho pamětní desky se uskuteční u hercova rodinného domu ve Zlíně v Zálesné ulici. Mezi účastníky bude jeho rodina, zástupci města i kulturní sféry. Vzpomínku na hereckého velikána věnuje a pamětní desku odhalí právě Václav Vorlíček.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47