Tragický osud české herečky! Našli mrtvou v jejím bytě

 Celebrity 
22. září 2015 17:25 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Herečka s očima šelmy zůstala na stará kolena zcela opuštěná archiv ČT
Před 102 lety, 21. září 1913, se narodila oblíbená prvorepubliková hvězda Věra Ferbasová.

Herečkou se stala vlastně náhodou. Pracovala jako sekretářka v Divadle Vlasty Buriana, když byla požádána, aby zaskočila za nemocnou herečku Anny Ondrákovou. Hra se jmenovala "Pronajmeme si balkon" a Ferbasová si svojí pomateností a nemotorností okamžitě získala přízeň diváků. Málokdo věděl, že za to nemohlo ani tak její herecké umění, ale spíše bezradnost nováčka stojícího poprvé na jevišti.

Diváci se ale mohli smíchy potrhat a Ferbasové se filmové nabídky začaly hrnout. Před válkou točila až osm filmů za rok a v 30. letech 20. století patřila v Československu k nejoblíbenějším komediálním herečkám. Němci ji chtěli angažovat i do německého filmu, ale Ferbasová hraní odmítla. Po válce jí to však nebylo nic platné. Režiséři o herečku s očima mrkací panny ztratili zájem. K hraní se vrátila až v roce 1957 a to ve filmu Poslušně hlásím. Malou roli si zahrála i v Menzelových Skřiváncích na niti a naposledy jsme herečku na plátně mohli vidět jako poněkud potrhlou tetičku v úspěšné komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!.

Věra Ferbasová byla dvakrát vdaná, ale ani s jedním manželem se jí nepodařilo založit rodinu. Když zemřel její druhý muž, architekt Josef Pálek, zůstala herečka zcela sama. Zčásti díky své důvěřivosti a z části i kvůli své naivitě přišla o dům, ve kterém bydlela, a musela se odstěhovat do panelákové garsoniéry.

Obletovaná herečka, kterou svého času davy zbožňovaly, zůstala na stará kolena všemi zapomenutá. Její konec byl velmi smutný. Zemřela nečekaně a sama ve svém bytě. Až po několika dnech si sousedé všimli, že Ferbasová nevychází z bytu.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008