Největší coura mezi českými herečkami? Podle mnohých kolegů tato!

 Celebrity 
30. ledna 2015 10:25 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Adina byla velmi krásná a velmi ambiciózní Facebook
Kolegové se shodují, že jedna z nejobdivovanějších hereček minulého století Adina Mandlová byla ctižádostivá žena, která muže pouze využívala ke svému prospěchu.

Byla krásná a inteligentní ale zároveň i psychicky nevyrovná. Ze svého dětství si nesla obrovské trauma z otčíma. A právě špatné vzpomínky se negativně odrážely na jejích pozdějších vztazích s muži.

Ve škole to Adinu (původním jménem Jarmilu) příliš nebavilo a ač byla podle kantorů bystrá, její výchova byla velmi zanedbaná. Nepomohl ani přesun na pařížské lyceum, které jí otčím zařídil. V Paříži se Mandlová s chutí věnovala nočnímu životu a v šestnácti letech musela podstoupit svůj první potrat.

Po návratu do Prahy se živila jako modelka ve známém módním salonu Rosenbaum, ale ze všeho nejvíce toužila po herecké kariéře. Doslova si počíhala na Hugo Haase, který lapen do jejích milostných sítí, Mandlovou uvedl do společnosti a do těch správných hereckých kruhů. Ze setkání s Haasem vytěžila Mandlová maximum. Vznikl film Život je pes z roku 1933, který pro ni znamenal herecký i osobní zlom a na nějakou dobu se stali s Haasem partnery. Mandlová sice měla charisma, ale talent od Pána Boha jí scházel. Pod vedením Haase, později Friče a Vávry, se však postupně zlepšovala a během roku 1937 natočila 9 filmů. Celkem má na svém kontě 50 snímků.

Po válce byla herečka poměrně zbytečně podezřívána z kolaborantských styků s německými okupanty a z poměru s K.H. Frankem. Ten se ovšem na adresu Mandlové vyjádřil značně nelichotivě, když o ní prohlásil, že je to coura a kurva, která se vyspí s kdejakým cikánem. Podle dostupných zdrojů, nebyl sám, který podobně smýšlel.

Aby se po válce Mandlová vyhnula lynčování, nechala se sama zatknout. Pro nedostatek důkazů byla nakonec propuštěna a fingovaně se provdala do Anglie. Ze zamýšlené herecké kariéry ovšem nebylo nic. Na rozdíl od Lídy Baarové měla Mandlová příliš silný akcent a lidé žijící v Anglii jí nemohli zapomenout údajnou kolaboraci s nacisty. Trochu štěstí a klidu našla až po boku modního návrháře Bena Pearsona, za kterého se provdala. Byť byl Ben homosexuál, zůstali spolu přáteli až do jeho smrti.

Na stáří se Mandlová vrátila do Čech a svůj život dožívala na zámečku v Dobříši u Příbrami jako zahořklá paní čekající na svou smrt. Po zhoršení zdravotního stavu musela být převezena do příbramské nemocnice. I zde se projevila její nesnášenlivost k ženám a herečka si vymínila hospitalizaci na mužském oddělení. Adina Mandlová zemřela osamocena 16. června 1991 ve věku 81 let.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod