Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Divadlo Bolka Polívky a další kapely a divadla míří Mezi ploty

 Celebrity 
17. května 2018 13:26 / Ema Maxová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Festival Mezi ploty se letos uskuteční již pošestadvacáté Mezi ploty
Vojtěch Dyk s B-Side Bandem, Tomáš Klus, Divadlo Bolka Polívky a více než 120 dalších kapel a divadel míří Mezi ploty. Slavný festival vstupuje do svého druhého čtvrtstoletí.

Jedna z největších a nejpopulárnějších českých kulturních akcí, festival Mezi ploty, se letos uskuteční již pošestadvacáté. Na pódiích v parku Psychiatrické nemocnice Bohnice vystoupí 26. a 27. května hvězdy, jako jsou Vojtěch Dyk s B-Side Bandem, Tomáš Klus, No Name, Xindl X, Horkýže Slíže, PSH, Mňága a Žďorp, N.O.H.A., Prago Union, Mydy Rabycad, Sto zvířat, Slza, Lenka Dusilová, Vosto5, Buchty a loutky, Studio Ypsilon, Divadlo Bolka Polívky a mnoho dalších.

Hudební a divadelní program doprovodí spousta tvůrčích dílen a soutěží, bezpočet workshopů, kurz hypnózy a dokonce chůze po žhavém uhlí. A to vše za tak příznivou cenu, že by stěží zajistila vstup na koncert jediného populárního umělce.

„Mě už to tam u vás nebavilo… Jako bychom byli dva. Ale i naše společnost je rozdělená – bezohledností, lhostejností, arogancí. A já nemám rád ploty mezi lidma. Já mám rád lidi, mezi ploty," uvedl v kampani Patříš do Bohnic, která festival Mezi ploty doprovází, zpěvák a herec Vojtěch Dyk.

A podobně mluví i Tomáš Klus, který s tímhle projektem taky bytostně souzní: „Svět venku je plnej arogance, bezohlednosti, lhostejnosti a kdoví čeho ještě.“

Festival Mezi ploty vypukne o posledním květnovém víkendu. Na 14 festivalových scénách se představí kolem 120 kapel, interpretů a divadelních souborů, tedy ještě více, než organizátoři plánovali. 
 
K největším hvězdám nepochybně patří Vojtěch Dyk, jeden ze zářivých hudebních a hereckých talentů současnosti. Vystoupí za doprovodu kapely B-Side Band. Tečku za programem prvního dne udělá další velké jméno: dynamický písničkář a autor inteligentních textů Tomáš Klus, pro kterého se už „Ploty“ staly srdeční záležitostí.
 
Na své si ale přijdou i milovníci rocku. Po desetileté pauze se totiž na festival znovu přiřítí divoká slovenská punk-rocková kapela Horkýže Slíže. A ze Slovenska do Central Parku zamíří také pop-rocková skupina No Name, která se v Bohnicích poprvé představila loni. Atmosféra členy skupiny natolik nadchla, že s návratem neváhali.
 
Dalším esem hlavní scény bude mnoha cenami ověnčený písničkář Ondřej Ládek, známý spíše jako Xindl X. Na festival patří již díky svým textům, které se někdy dotýkají zákoutí lidské duše a jindy zase s břitkým humorem reagují na aktuální témata. Ostatně Ládkovy texty neslyšíme jen v jeho vlastním podání. Vystupuje s nimi i oceňovaná popová kapela Slza, na kterou se návštěvníci festivalu rovněž mohou těšit.
 
Z říše hiphopu se můžete těšit na PSH. A ti, jimž nejsou cizí pojmy jako drum and bass, dub step či world music, určitě s velkou chutí přivítají skvělé česko-americké uskupení N.O.H.A.
 
Mňága a Žďorp hráli už na prvním ročníku v roce 1992 a letos svým vystoupením celou akci zahájí. Jejich frontman Petr Fiala navíc patří k těm, kteří svou otevřeností Plotům pomáhají likvidovat tabu: „Byl jsem kdysi v blázinci dva měsíce, poslední čtyři roky chodím na terapii a nepovažuju to za nic negativního, protože mi to velice pomáhá. Naopak nechápu lidi, kterým je těžko a neodhodlají se s tím svěřit a stydí se jít k odborníkovi. Je to pro mě stejný, jako stydět se za zlomenou ruku a zkoušet si ji vyléčit sám.“
 
No a Sto zvířat je formace, bez které si Mezi ploty vůbec nelze představit. „Kapela Sto zvířat se ráda a hrdě hlásí do inventáře tohoto bohnického dvoudenního květnového mejdanu Mezi ploty, vždyť za těch 26 let existence festivalu chyběla jen párkrát. 

Central Park ovšem rozhodně není celý festival. Pro Ploty je typická zejména velká Rodinná zóna, která není jen „doprovodnou aktivitou“, nýbrž stěžejní součástí programu. Bude plná divadelních pohádek, tvůrčích dílen a soutěží pro nejmladší návštěvníky a současně nabídne muziku, která oslovuje jak děti, tak rodiče.

Mezi ploty ovšem není událost jenom hudební – festival má taky silnou divadelní složku, kterou ani letos nezanedbává. Herci budou účinkovat na venkovních scénách a především na jevišti bohnického Divadla za plotem. K velkým divadelním „úlovkům“ patří Divadlo Bolka Polívky, Divadlo v Dlouhé nebo Studio Ypsilon. 

Ve spolupráci s MEZI PLOTY jsme pro naše čtenáře připravili soutěž o vstupenky na festival. Soutěžte s námi na našem Facebooku a vyhrajte!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47