Chcete vypadat jako princezna? Jezte jako královna! Inspirujte se s námi jídelníčkem Lady Diany.

 Life & Style 
12. srpna 2013 15:46 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nebojte, stříbrné talíře v tom nehrají roli  / inStory.cz
Panovníky zdobí krom jiných skvostných ctností také jejich pevná vůle. Jak v díle, tak v jídle… Na královských dvorech se už dávno nepořádají nezřízené hostiny, na kterých se všichni cpali tak, že si rytíři museli povolovat šrouby v brnění a dámy byly nuceny skrývat faldíky pod rafinovaně nařasenými róbami či utahovat vypasenější tělíčka do důmyslných deformačních nástrojů zvaných korzety.

V Buckinghanském paláci, na dvoře královny Alžběty, se jídelníček připravuje s ohledem na to, kterak se stravovat chutně i pestře a současně si udržet důstojné míry. Sama královna se prý přitom o kuchyni nikdy osobně nezajímala a neměla ani žádné osobní požadavky ohledně menu.

K tradičním pokrmům patří dušené maso se zeleninou. Výběr jídel se trochu změnil s příchodem princezny Diany, která si velmi důsledně hlídala váhu. Na královském stole se od té doby začalo vyskytovat zejména větší množství zeleninových jídel. Diana měla také velmi ráda ryby a polévky. Královna Alžběta zeleninou nepohrdne, ale raději ve spojení třeba s jehněčími kotletkami. Neřestí obou žen pak byla čokoláda. Nikdo z rodiny ovšem nejedl sladkostí příliš a při všech chodech jsou také podávány velmi skromné porce.

Za to, že nejsou příslušníci britské královské rodiny obézní, může jistě i pravidelný režim. Snídaně v půl deváté, oběd v jednu. V půl páté čaj a malá svačinka, večeře začíná před devátou.

Jídelníček podle Diany

Snídaně: Pomerančový džus a kousky melounu nebo grapefruitu na stříbrném podnose.

Oběd: Grilovaná ryba nebo kuře se zeleninou a salátem, jako dezert čerstvé ovoce. Vše samozřejmě podáváno na stříbrných talířích.

Čaj o páté: Sendvič se šunkou a anglickou hořčicí zapíjený čajem a konzumovaný ve společnosti ostatních členů rodiny. Stříbro lze v tuto odpolední hodinu nahradit porcelánem, ovšem pouze prvotřídním.

Večeře: Plněné lilky nebo zelenina osmahnutá na olivovém oleji, to i ono opět servírováno na stříbrném nádobí a konzumováno příbory z téhož drahého kovu.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Pánské tepláky pro každodenní nošení – podívejte se na naše návrhy!

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky