Petra Hapková vzpomíná na časy před smrtí otce. Cigárem si míchal kafe, v Bohnicích jsme ho tajili

 Face To Face 
13. října 2020 19:03 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Petra Hapková promluvila o zkušenostech s péčí o otce, slavného skladatele Face To Face
Je jedním ze sedmi dětí slavného skladatele a bohéma Petra Hapky. Narodila se v italském Římě, kde žila do svých 28 let. Pak se přestěhovala do Čech, aby mohla, se svým, tehdy už nemocným otcem být. Po něm také zdědila umělecké geny. Hostem René Kekelyho v pořadu Face To Face byla zpěvačka Petra Hapková.

Návratu do České republiky z rodného Říma před deseti lety prý nelituje. Vrátila se kvůli otci, skladateli Petru Hapkovi. Ač se původně bránila mateřství, dnes je šťastnou maminkou malé dcerky Lei a prozradila, čí geny dcerka nese.

„Lea vypadá sice jako tatínek, manžel Dušan, ale povahu má bohužel po mě. Já jsem něco mezi mou mámou Zorou Ullou Keslerovou a tátou Petrem Hapkou. A povahu mám asi taky bohužel po tatínkovi," svěřila se Petra Hapková.

Zpěvačka je rodilá Italka, ač by to do ní nikdo neřekl. Ale italskou krev prý mít nemůže, protože má samé české a rakouské předky. Ale ta povaha tam asi je, když tam člověk vyrůstal. Co jí v Česku velmi vyhovuje, je, že celý život se trápila, protože všichni chodili pozdě a jedině ona vždy včas. Což jí prý občas pije krev. Přitom Italové jsou povahy, že čtvrthodina nebo dvacet minut žádný čas.

„Celý život se strašně snažím, aby na mě nikdo nikdy nečekal, proto mi vyhovuje Praha. Najednou jsem si uvědomila, že sem patřím. Protože ta přesnost je zdejší, ne ta italská.

Loni to bylo pět let, kdy její otec Petr Hapka zemřel. Do Česka se přistěhovala primárně proto, aby byla více s ním. „Pak se to nějak semlelo, protože táta onemocněl, a pak už nebyla cesta zpět. Ale já jsem sem jezdila strašně ráda odmala, vždycky tu byla zábava. Říkala si, že až dostuduju, tak to zkusím a ono to vyšlo."

U Petra Hapky po operaci krčku propukla naplno Alzheimerova choroba. Diagnóza tam sice už původně byla, ale nikdo to netušil. A rodina nevěděla, jak moc je to vážné. Začalo to prý sice vesměs vtipnou, ale ve skutečnosti poměrně vážnou historkou. Petr Hapka jel tehdy koupit žárovky a přivezl jich 300 kusů. Ještě jich prý má 200 doma.

Kdyby prý tehdy věděla to, co ví dneska o nemoci, tak by mu mohla více pomoct.  „Někdy měl špatné chvilky, že nevěděl, jestli si zamíchal kafe, což může být kocovinou, roztržitostí, ale ono to bylo čím dál tím častěji. A byla to tedy ta choroba," říká Hapková.

Jí a celé rodině se poměrně úspěšně dařilo tajit, že otec onemocněl Alzheimerovou chorobou. Nebylo to vůbec jednoduché...

„On měl pověst, že občas se dobře napije, ne-li, že chlastá. Tím se dalo smáznout docela hodně věcí. Když já, kamarádi, ostatní děti nebo jeho partnerka seděli někde ve společnosti a táta udělal zrovna něco, jako, že si chtěl třeba cigaretou zamíchat kafe, tak rychle někdo z nás to odmázl, aby si toho nikdo nevšiml...," prozradila dcera a zpěvačka Petra Hapková. 

Zlom, kdy už jeho onemocnění nešlo tajit, přišel, když skončil v nemocnici. Pak byl hospitalizován i v Bohnicích, což bylo poměrně jasné. „Tam jsme ho taky docela dlouho tajili. Personál nám docela pomáhal s tím, že byl na ženském pavilonu a pod cizím jménem, ale už se to pak vědělo… Ale já jsem si pořád říkala, vždyť se nemá za co stydět, Pane Bože, vždyť je to nemoc."

Nemoc ho nějak zásadně k přístupu k rodině nezměnila. Ovšem jak dobré, tak i špatné vlastnosti byly podle dcery Petry stokrát navýšené. A pak byly dny, kdy to prý vůbec nebyl on.

Petřina maminka Zora Ulla Keslerová žila s Petrem Hapkou 16 let a nebyla to jednoduchá léta. Hapka byl velký bohém a celý život se kolem něj motaly krásné ženy, kterým on ne vždy uměl odolat. Každý žil vesměs jinde. Petry maminka byla především v Itálii a do Čech jezdila pak i s dcerou Petrou. Vídali se společně pár měsíců a další čas byli spíš od sebe. A někdy jim to klapalo a někdy ne. Pak se rozešli a rozvedli. Šlo o bouřlivou dobu, ale i tak zůstali pak do konce života skladatele přáteli. A Zora Ulla Keslerová se o nemocného Hapku také starala, spolu s dalšími lidmi.

Život s Petrem Hapkou nebyl jednoduchý a manžel Petry si ji občas dobírá slovy: „Když se hádáme, tak můj muž říká, že je to jako žít s mým fotrem a že to se mnou není jednoduché. No tak asi to jednoduché není…"

Jaké umělecké geny po otci Petra zdědila, jaké jeho písničky má nejraději, proč se už nevěnuje herectví, které vystudovala, proč se neobjevuje na vzpomínkových akcích na svého tátu a hlavně proč nerada jezdí na jeho hrob? Na to Petra Hapková odpověděla v talk show Face To Face.  

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?