Dagmar Havlová pomáhá obětem domácího násilí: Zřídila pomocnou telefonní linku

 Celebrity 
11. prosince 2022 09:29 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Dagmar Havlová se věnuje obětem domácího násilí NextFoto
Dagmar Havlová se aktivně činí ve své nadaci Vize 97, kterou založila společně se zesnulým Václavem Havlem. Jejím nejnovějším počinem je zřícení telefonní linky, která má pomoci obětem domácího násilí. Nabízí nepřetržitou pomoc, která zahrnuje právní a psychologickou stránku. Linka je rovněž otevřena lidem, kteří o nějakém případu ví a chtějí mu zabránit.

Myšlenka věnovat se domácího násilí vzešla již před pár lety. Havlová ji nakonec dotáhla do podoby telefonní linky. „Problematikou nezdravých vztahů a domácí agrese jsme se začali zabývat z podnětů, které nám přinesla covidová doba již před dvěma lety,“ prohlásila Havlová dle Aha!. Linka je přístupná nejen obětem, ale rovněž lidem, kteří o domácím násilí ví, odehrává se v jejich blízkosti či mu chtějí zabránit. 

Toto téma jí není cizí, sama má totiž kamarádku, která se rovněž stala obětí domácího násilí. Byl to jeden z důvodů, proč se začala věnovat této oblasti. Podobných žen je totiž opravdu mnoho. „Moje kamarádka byla vdaná za jednoho dost hezkého muže. On ji nutil, aby mu třeba servírovala večeři v kleče a tahal ji u toho za vlasy. Tenkrát jsem jí řekla, že z toho vztahu musí odejít, cituje bývalou první dámu web TN.cz. „Začalo to fackou, pak to pokračovalo pěstí. Pak vzal třeba koště a prostě mě mlátil koštětem, dodala její blízká kamarádka.

Většina obětí se nikdy neodváží z nezdravého vztahu vymanit, toho si je Dagmar vědoma a ráda by to změnila. Na lince jsou 24 hodin denně dostupní experti, kteří pocházejí z řad psychologů, právníků a odborníků zabývajících se sociálně-právní ochranou dětí. 

Rozhovor s odborníky bude pro volající nebo píšící bezpečný a důvěrný. Cílem je dané ženě či muži nezpůsobovat další nepříjemné chvíle. „Volajícímu zaručí bezpečnost, což je velmi klíčové. Může se stát, že agresor bude zkoumat, kam ten člověk bude volat. S kým hovořil. U této linky to nepozná. Ale nemohu mluvit o detailech, právě z důvodu bezpečnosti týraných,“ vysvětlil provozovatel linky Petr Kadidlo webu TN.cz.

Havlová rovněž již dlouhodobě věnuje významné finanční obnosy obětem, které se právě s domácím násilím potýkají. V listopadu dokonce vydala kalendář, jehož výdělek poputuje právě na pomoc těmto lidem. „Chceme podpořit a financovat služby, které obětem domácího násilí nabídnou krizovou pomoc. Jsou to organizace, které vedou psychologické poradny, provozují utajené azylové domy, zajišťují odborné sociální poradenství, nabízí právní informace, realizují cvičení sebeobrany a řadu dalších služeb, které pomohou všem, kdo se s domácím násilím setkali, krok za krokem dojít k lepšímu životu bez násilí,“ svěřila se Havlová webu Novinky.cz.

Bývala první dáma má rozhodně srdce na pravém místě. Neustále to dokazuje svými činy, jelikož se velmi aktivně zapojuje do pomoci těm, kteří to potřebují. Je to vskutku pravá dáma, která se zaslouženě vypracovala vysoko.

Autorský článek, další zdroje: Aha!, TN.cz, Novinky.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod