Oblíbenou Naďu Urbánkovou proslavily nejen její songy, ale i bitva o peníze s manželem

 Celebrity 
05. února 2023 17:49 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Naďa Urbánková se navzdory boji s rakovinou dožila krásného věku Nextfoto
Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková a ve svých třiaosmdesáti letech po sobě zanechala řadu nesmrtelných hitů, díky nimž také v sedmdesátých letech získala několik Zlatých slavíků. V devadesátých letech ji ale proslavila kauza, která se týkala především jejího soukromého života, a jak jinak, také peněz.

Naďa Urbánková totiž po sametové revoluci neváhala a v roce 1990 se vdala do Švýcarska za lékaře českého původu Josefa Havlíka. Jako zpěvačka se úplně odmlčela a vypadalo to, že se bude věnovat jen svému třetímu manželství. Jenomže se oba rozhodli podnikat.

V jihočeském Protivíně záhy manželé otevřeli lékařské sanatorium, které vedl sám Havlík, který měl v sanatoriu také svůj byt. Proč se ekonomicky sanatoriu nedařilo, není dodnes úplně jasné, faktem ale je, že v roce 2001 zkrachovalo. A pak se strhla bouře, která plnila stránky novin doslova několik let.

Naďa Urbánková poté, co sanatorium vedené jejím manželem zkrachovalo, najala firmu a ze sanatoria nechala odvézt veškeré vybavení, které za něco stálo. Celkem mělo hodnotu několika tehdejších milionů. A manžela Josefa Havlíka stejná firma vyhodila z jeho bytu v sanatoriu doslova na ulici. Následně se strhla série trestních oznámení a vše trvalo drahnou dobu, než se policii podařilo získat důkazy, že Josef Havlík měl skutečně pravdu a důkazy hovoří v jeho prospěch.

Naďa Urbánková tehdy veřejně tvrdila, že dvanáctileté manželství s Havlíkem byl horor a že Havlík lže a chce ji zlikvidovat. Policejní vyšetřování ale ukázalo, že šlo zkrátka v první řadě o peníze. Když se sanatoriu nedařilo, sbalila zkrátka Urbánková vše, co ještě za něco stálo, aby to mohla zpeněžit. Policie dokonce nakonec odhalila i sklad, do kterého nechala Urbánková věci ze sanatoria převézt, ale byl už prázdný. Zpěvačka následně tvrdila, že sklad někdo vykradl.

Důležitým faktem ale je, že to byla právě Naďa Urbánková, kterou manžel Josef Havlík nutil, aby si na své slavné jméno brala vysoké půjčky na rozjezd i chod sanatoria. Celkem to dělalo 30 milionů korun, které všechny Havlík doslova prošustroval. Urbánková o řadu let později tvrdila, že ji dokonce zavíral doma, aby se o stavu věcí nic nedozvěděla. Ze třetího manželství a podnikání vyšla Naďa Urbánková úplně bez peněz.

To byl pro ni impulz, aby se znovu vrátila ke zpívání, a to se také povedlo. Nakonec se totiž ukázalo, že její hity jsou skutečně nestárnoucí a postupem času Urbánková dostávala i stále více práce v televizi. Její comeback ale provázely zdravotní problémy. Stres, který ve svém třetím manželství a společném podnikání prožila, ji přivodil rakovinu prsu, se kterou musela Urbánková statečně bojovat několik let.

Oblíbená zpěvačka po rozvodu s Havlíkem skutečně prošla drastickým obdobím. Neměla vůbec nic, dokonce neměla ani žádné osobní věci a místo k bydlení. Postupně se ale vyškrabala nahoru, i když zpočátku musela čelit útokům na svoji osobu od lidí, kteří se přiklonili na stranu Josefa Havlíka. Právě stres a následná rakovina podle její dcery, zpěvačky Jany Fabiánové, způsobily, že Naďa Urbánková v poslední době bojovala se zdravotními problémy a na veřejnosti se už neukazovala. Ale hity jako Závidím, Drahý můj, Vilém peče housky nebo Skálou chcem se stát si bude každý pamatovat navždy.

Autorský článek, další zdroj: A-HA

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47