Manželský pár rozprodal kvůli rozvodu sbírku umění za neuvěřitelných 21 miliard korun

 Celebrity 
22. května 2022 14:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sbírka Mackloweových je nejdražší na světě Macklowe Propeties / volný zdroj
Brali se už v roce 1959 a žili spolu prakticky celý život. Nakonec jejich manželství ale nevydrželo a před šesti lety přišel rozvod. A kvůli majetkovému vyrovnání pár musel prodat i svoji neuvěřitelnou sbírku umění, jejíž hodnota dokonce přesahuje v přepočtu 21 miliard korun.

Řeč je o realitním developerovi Harrym Mackloweovi a jeho ženě Lindě. Během jejich komplikovaného rozvodového řízení se museli dohodnout na rozdělení majetku ve výši téměř 50 miliard korun. Kamenem úrazu se ale stala neuvěřitelná sbírka umění, kterou tito osmdesátníci za celý život nashromáždili.

Sbírka za miliardy

Umělecká sbírka je (respektive byla) tak hodnotná, že ji aukční síň Sotheby´s musela rozdělit a rozprodat ve dvou samostatných aukcích.

V první kolekci nechyběly obrazy od Picassa, Andyho Warhola či abstraktního malíře Marka Rothka. Ve druhé kolekci zase mezi nejcennější kusy patřily díla Jeffa Koonse či Gerharda Richtera. I ve druhé kolekci byly ale další díla od Rothka či Warhola.

A proč je to tak zajímavé? Protože je to nejcennější a nejdražší umělecká sbírka, jaká kdy byla prodána. Dlouho totiž tento rekord držela sbírka umění rodiny Rockefellerových, která se v roce 2018 prodala v přepočtu za necelých 20 miliard korun.

Není se tedy co divit, že jakmile rozvodový soud rozhodl, že Mackloweovi musí sbírku prodat a rozdělit si peníze, strhla se doslova válka aukčních síní. Každá z těch nejprestižnějších chtěla urvat tučnou provizi.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008