Kate Middleton vynesla diadém, který s oblibou nosila princezna Diana

 Celebrity 
28. listopadu 2022 11:11 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kate vynesla diadém princezny Diany Ricky Wilson / Wikimedia Commons / volný zdroj
Novopečená princezna Kate se zúčastnila svého prvního státního banketu jako princezna z Walesu v oblečení, které ctilo zesnulou královnu Alžbětu a princeznu Dianu. Největší pozornost poutal nádherný diadém, který Lady Di často vynášela na společenské akce.

Kate, která zdědila dřívější titul Diany po nástupu krále Karla na trůn, povečeřela s královskou rodinou a jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou v Buckinghamském paláci na počest jeho úterní státní návštěvy Spojeného království.

Jednalo se o první státní banket za vlády krále Karla III. Kate měla na sobě diadém Lover's Knot, který princezna Diana často nosila, a náramek, který patřil zesnulé královně. V bílých šatech Jenny Packham s pelerínou a kovovými detaily na ramenou vypadala každým coulem jako princezna. Camilla naopak oblékla modré šaty Bruce Oldfielda, se kterými debutovala ve Rwandě na začátku tohoto roku, a umocnila kouzlo outfitu safírovou čelenkou po zesnulé královně a odpovídajícím náhrdelníkem. Obě ženy také vynesly žlutý královský rodinný řád s podobiznou zesnulé královny. Kate měla na sobě dále hvězdu a modrou šerpu Královského viktoriánského řádu, kterou sepnula diamantovou broží. 

Neoklasický perlový a diamantový diadém je poctou dlouhé řadě královských žen. Podle historičky šperků Leslie Field si jej královna Mary poprvé objednala u klenotnické společnosti Garrard v roce 1914 a po její smrti v roce 1953 se stal součástí sbírky královny Alžběty II.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený British Royal Family

 

Módní koučka a stylistka celebrit Miranda Holder se rovněž podělila o náhled do historie diadému. „Slavná čelenka Lover's Knot Tiara byla objednána pro královnu Mary v roce 1914. Skládá se ze třpytivých diamantů a 19 zavěšených perel zasazených do stříbra a zlata,“ vysvětlila.

V roce 1981 jej královna začala půjčovat princezně Dianě na různé rauty a státní večeře. „Skrze Dianu se diadém stal jedním z okamžitě rozpoznatelných královských šperků,“ pokračovala Miranda. Hodnota diadému se odhaduje na 2 až 3 miliony liber. 

Přestože se stal jakýmsi symbolem princezny Diany a ona sama ho měla ráda, měl diadém vedlejší bolestivý účinek. „Zřejmě proto, že byl tak těžký, měla z nošení strašné bolesti hlavy,“ vysvětlila Miranda. Diadém prý byl také při nošení velmi hlučný kvůli houpajícím se perličkám ve tvaru hrušky.

„Po rozvodu princ Charles Diana musela vrátit diadém zpět královně a nyní se stal oblíbeným Kate, princezny z Walesu,“ dodala.

Magazín People uvádí, že po Dianině smrti v roce 1997 se diadém znovu neobjevil na veřejnosti až do roku 2015, kdy si jej vévodkyně Kate nasadila na recepci v Buckinghamském paláci. Od té doby ho několikrát vynesla při několika dalších příležitostech, včetně státní hostiny pro krále a královnu Španělska v červenci 2017, na státní večeři na počest krále a královny Nizozemska v prosinci 2017 a během Státního banketu pro tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a první dámu Melanii Trumpovou v červnu 2019.

Autorský článek, další zdroje: PageSix, Expres, People

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008