Jak dnes vypadají česká Phoebe a Rachel? Jachnická a Chytilová s věkem jen kvetou

 Celebrity 
27. října 2022 08:51 / Pavla Krejčí
  1
📷
1 fotografie v galerii
Dabérky se sešly na křtu knihy  NextFoto
Devadesátá léta si každý nepochybně spojí s největším hitem té doby – sitcomem Přátelé. A nebýt skvělého českého dabingu, rozhodně by u nás nezaznamenával takový boom stejně jako v zahraničí. Nyní se sešly česká Rachel a Phoebe, jak jsou nazývány Jachnická a Chytilová, na křtu knihy Milénium!.

Jejich hlasy zná snad téměř každý. Miriam Chytilová a Stanislava Jachnická je propůjčily dvěma postavám, Rachel a Phoebe z legendárního seriálu Přátelé. Stejně jako stal ikonickým samotným seriál, u nás jimi jsou jejich hlasy. Tehdy nikdo netušil, že se ze sitcomu stane takový trhák. Snad kromě samotných dabérek, které pocítily jeho potenciál. 

Jejich tušení se potvrdilo a dodnes můžeme celou partu přátel téměř dennodenně sledovat na obrazovkách televize. Nedávno dokonce vzniklo dokumentární pokračování s názvem Přátelé: Zase spolu, v němž se herci sešli a znovu zavzpomínali na léta natáčení a slávu, kterou jim přinesl. Pro některé z nich to byla startovací čára, než přišly významné filmové nabídky. 

Po čase se sešly i obě dabérky, aby pokřtily knihu Milénium! od Johany Fundové. Autorka v ní mapuje nejvýznamnější momenty v popkultuře, které definovaly naši dobu. K té samozřejmě patří jako symbol i Přátelé. Podobnou knihu vytvořila o slavných devadesátkách. Na svém instagramovém profilu pravidelně sdílí různé snímky, skrze něž připomíná věci, které byly před lety typické, nyní jsou však zapomenuty. Na křtu se mimo jiné objevili finalisti první řady SuperStar, Sámer Issa a Julián Záhorovský. A partu jim doplnil dokonce sám porotce pěvecké soutěže Ondřej Hejma. 

Stanislava Jachnická neskrývala dojetí a zavzpomínala na dobu, kdy se s kolegyní setkávaly. „Je strašně vtipné, ale i strašně dojemné, jak ten čas běží. Cítila jsem to u Přátel a potom zase, když jsme dabovali Friends: The Reunion. Byl to pro nás kus života, skamarádily jsme se s Miriam, narodily se nám děti.“ Příběh její postavy se svým způsobem prolínal i s jejím životem: „Porodila jsem syna a za týden jsem šla dabovat, jak Phoebe porodila dvojčata,“ smála se.

Jak uvádí Expres. české dabérky jsou svým postavám celkem podobné i vzhledově. Zatímco Jachnická je vysoká jako Phoebe, Chytilová už v několika zmínila, že má podobné manýry i obličejové rysy jako Jennifer Aniston.

Pravdou je, že se hollywoodské herečky snaží svůj vzhled udržovat a mnohdy postupují různé procedury či zákroky. Jejich české představitelky však stárnou s grácií a staří přijímají tak, jak přichází.

Čeští dabéři ostatních postav se však kvůli popularitě seriálu potýkali s jistými problémy. Příkladem je Daniel Rous, který svým způsobem musí roli Rosse nesnášet. Když si totiž zahrál v reklamě ČSOB, museli ho kvůli výraznému hlasu předabovat. Petr Rychlý, který daboval Joeyho, naopak patří mezi nejvýraznější dabéry a svůj hlas pravidelně propůjčuje nespočtu postavám.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Miriam Chytilová (@miriamchytilova)

Autorský článek, další zdroj: Expres.cz, Instagram

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod