Ed Sheeran čelí žalobě. Údajně zkopírovat část své písně Thinking Out Loud ze skladby od Marvina Gaye

 Celebrity 
04. října 2022 08:49 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ed Sheeran čelí žalobě ve výši 100 miliónů dolarů Despositphotos
Britský zpěvák Ed Sheeran má velký problém. Byla na něj podána žaloba za porušení autorských práv, jelikož měl údajně zkopírovat část své písně Thinking Out Loud. Čerpal prý ze songu Let's Get It On od Marvina Gaye.

Pohybovat se v hudební branži není jen tak. O tom se přesvědčil nejeden interpret. Do dlouhé řady se zařadil i Ed Sheeran. Zpěvák s rezavou kšticí sice patří mezi nejoblíbenější hudebníky světa, nyní však čelí obvinění, že jeho tvorba není úplně tak autorská. Byla na něj podána žaloba za to, že část své písně Thinking Out Loud zkopíroval z písně Marvina Gaye Let's Get It.

Problém se však táhne již několik let. Sheeran čelil obviněním již v roce 2016. Tehdy byl žalován rodinou zesnulého Eda Townsenda, který byl spoluautorem písně Marvina Gaye. Případ se však zametl pod koberec, jelikož žádné provinění nebylo prokázáno. Sheeran si tak na chvilku oddechnul, klid mu však nebyl dopřán dlouho.

Jen o dva roky později se spor znovu rozhořel. Žalobu podala společnost Structured Asset Sales LLC. Ta by měla vlastnit částečný podíl na autorských právech Eda Townsenda. Sheeranovi právníci však obvinění popřeli s tím, že kombinace prvků, které podle žalobců zpěvák použil, nebyla dostatečně jedinečná, aby se na ni vztahoval autorský zákon. Ani tehdy nebylo Sheeranovi nic dokázáno a znovu nastal klid zbraní. 

Po dalších letech se však spor pohnul vpřed. Manhannský soudce rozhodl, že pro argumenty obou stran neexistuje „žádné jednoznačné pravidlo“, a k vyřešení problému bude zapotřebí soudní proces před porotou.

„Neexistuje jednoznačné pravidlo, že kombinace dvou nechráněných prvků je nedostatečně početná, aby vytvořila originální dílo, napsal soudce v oficiálním dokumentu. „Dílo může být chráněno autorským právem, i když se jedná výhradně o kompilaci nechráněných prvků.Datum soudu podle magazínu People zatím nebylo stanoveno. Nicméně Sheeran se má rozhodně, na co těšit, pokud by se jeho vina prokázala. Tedy spíše jeho peněženka, jelikož ve sporu půjde o 100 milionů dolarů.

Sheeranova kariéra zahrnuje nejeden nešvar. Není to totiž poprvé, co čelí tvrzením, že kopíroval hudbu jiného umělce. Před několika měsíci se ocitl v soudním sporu kvůli své písni Shape of You. V tomto případu šlo rovněž o plagiátorství. Nakonec stanul na vítězné straně a ze sporu vyšel s více než 1 milionem dolarů, který byl náhradou za vynaložené právní náklady.

Navzdory těmto incidentům po léta jeho hudba patří mezi nejoblíbenější a nejposlouchanější. Dokonalý hlas a texty ve spojení s ikonickými rezavými vlasy mu dodávají netradiční image, díky které se stává nezapomenutelným. Dá se říci, že nepatří mezi klasické umělce. Svou slávu se nesnaží dávat na odiv, vlastně žije mimo svět popularity. Své soukromí si pevně střeží, a mnohdy nečekanými oznámeními fanoušky překvapí. Stalo se tak opakovaně v případě svatby a narození jeho dětí. Nikdo nic netušil, dokud to nepodal jako hotovou věc.

Autorský článek, další zdroj: people.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008