Macy Gray se rozvášnila. Zaútočila na transsexuály, pak se omluvila a následně opět poslala komentující do jistých míst

 Celebrity 
16. září 2022 08:00 / Michael Veselý
  7
📷
1 fotografie v galerii
Macy Gray se obula do lidí s nestandardním genderem. Depositphotos
Americká zpěvačka a skladatelka se rozvášnila. Zaútočila na transsexuály a uvedla, že pouhá změna genitálií pomocí operace neudělá z nikoho skutečnou ženu. Za výrok se v důsledku negativních reakcí omluvila a později na komentující znovu vyletěla. Ani jedním tímto postojem si příliš uznání od veřejnosti nezískala.

Macy Gray je americká R&B a soulová zpěvačka, zároveň je i skladatelkou, hudební producentkou a herečkou. V současné době je jí již 55 let. Proslavila se především díky svému charakteristicky nakřáplému hlasu. Její hudební styl a tvorba jsou silně ovlivněny zpěvačkami Billie Holiday a Betty Davis.

V rozhovoru s Piersem Morganem v pořadu Uncensored se zpěvačka vyjadřovala k tematice sportu, ve kterém by podle ní neměly mít trans ženy možnost soutěžit v kategorii proti ženám, jež se v tomto genderu narodily. Uhodila ale na citlivou strunu a vyjádřila se, že male to female transgendery nepřijímá jako ženy.

„To, že si změníte část těla, z vás nedělá ženu, promiňte. Jako žena projdete zcela jedinečnou zkušeností, ale operace a jakési, jak se říká, nalezení sebe sama to nezmění. Být malou dívkou je jako prožít velký příběh. Nemůžete to přeskočit jen proto, že chcete být ženou,“ vyjádřila se v rozhovoru. Během stejného rozhovoru Gray také obhajovala autorku Harryho Pottera J. K. Rowlingovou, která opakovaně vyjádřila své přesvědčení, že pouhá existence trans žen je hrozbou pro cisgender ženy. „Existuje spousta případů, kdy se odsuzují lidé právě proto, že říkají, jak to opravdu je. Víte, co tím myslím?“ ptala se řečnicky diváků a obhajovala lidi, kteří jsou proti transgender komunitě.

Když měla definovat, co je to podle ní žena, nechala se slyšet, že každá žena musí mít prsa a vagínu. Uvedla také, že si je vědoma, kolik lidí ji za její názory bude nenávidět, ale to, že někdo změní svou roli ve společnosti, z něj podle Macy Gray ženu neudělá. Sice je ochotna mluvit o dotyčných lidech ve správném rodě, ale nikdy je za ženy považovat nebude.

Omluvy po salvě kritiky

Později zpěvačka uvedla, že její komentáře v rozhovoru byly „nepochopeny“. Vyjádřila se tak poté co byla obviněna ze šíření transfobie. Ona sama má přitom pocit, že ji nikdo nemůže takto označovat jen proto, že nesouhlasí s většinovým názorem.

Na odpor veřejnosti reagovala tak, že miluje LGBTQ+ komunitu i transgender komunitu a jejich příznivcem byla údajně od prvního dne vzniku. „Mé prohlášení o Piers Morgan bylo hrubě nepochopeno. Necítím nenávist. Respektuji právo každého cítit se pohodlně ve svém těle a žít svou vlastní pravdou,“ řekla následně Gray v rozhovoru pro Billboard.

Další vlna šíření nenávisti

O něco později se však rozčílila na sociálních sítích, ač původně zkoušela situaci uklidnit. Na Twitteru vzkázala všem, kdo jí píší kritické komentáře, urážejí ji a bouří se proti těmto výrokům, že pouze řekla něco, s čím oni nesouhlasí, a ať si tedy jsou, kým chtějí být. Svůj příspěvek zakončila nadávkou „fk off“, což by se v tomhle významu dalo přeložit jako „sakra“, budeme-li méně vulgární.

pic.twitter.com/DEoVDTopGG

— Macy Gray (@MacyGraysLife) July 6, 2022

 

Její kritikou a chováním byl znepokojen dokonce i londýnský festival Mighty Hoopla, na kterém vystoupila minulý měsíc. Vyjádřil se proto online k problematice transgender osob a zcela se distancoval od podobných názorů, jaké vyjádřila Gray. Konkrétně festival napsal: „Jsme extrémně zklamaní komentáři Macy Grayové v Uncensored TalkTV Pierse Morgana. Jelikož umělkyně byla na naší akci v roce 2022, tak bychom rádi dali jasně najevo, že nesouhlasíme s necitlivým a transfobním prohlášením, které vydala. Trans lidé a jejich těla nejsou předměty k debatě a osobnosti cis TV a kanály, které si je najímají, o nich musí přestat diskutovat ve vysílání. Mighty Hoopla bude vždy stát s naší transrodinou."

Transgender lidé pocházejí ze všech společenských vrstev a právě ve Spojených státech je jich více než 2 miliony. Jsou to rodiče, sourozenci a děti. Jsou to běžní pracující lidé, sousedé a přátelé. Může jim být 7 nebo 70 let. Je to opravdu velmi různorodá komunita zastupující všechny rasové a etnické původy a také všechny náboženské tradice.

Slovo „transgender“ – neboli trans – je zastřešující termín pro lidi, jejichž genderová identita se liší od pohlaví, které nám bylo přiděleno při narození. Přestože slovo „transgender“ a naše moderní definice se začalo používat až na konci 20. století, lidé, kteří by pod tuto definici zapadali, existovali v každé kultuře v průběhu zaznamenané historie.

Cílem těchto lidí je právě skrze hormonální léčbu a operace získat místo ve společnosti, aby se cítili sami sebou, a dokázali v ní lépe fungovat. I mezi samotnými celebritami lze snadno narazit na trangendery, jako je Laverne Cox, Jazz Jennings nebo hvězdy úspěšného seriálu Netflix „Pose“. Tři z deseti dospělých v USA osobně znají někoho, kdo je transgender. Jak se trans lidé stávají viditelnějšími, snaží se zvýšit porozumění okolní společnosti pro jejich problémy. Trans komunita je navíc neuvěřitelně rozsáhlá a ne všichni mají za cíl připodobnit se pohlaví muže nebo ženy dle svých představ. Někteří trans lidé se identifikují jako trans muži nebo trans ženy, zatímco jiní se mohou popsat jako nebinární, genderqueer, gender nonkonformní, bigender nebo jiné identity, které odrážejí jejich osobní zkušenost.

Někteří berou hormony nebo podstoupí operaci jako součást přechodu, jiní mohou změnit zájmena, kterými chtějí být oslovováni nebo vzhled. Zhruba tři čtvrtiny trans lidí se identifikují jinak než striktně „chlapec“ nebo „dívka“.

Současná doba je jiná, než bývala třeba před třiceti lety, pokud jde o pohled na pohlaví a genderovou identitu každého jednotlivého člověka. Lidé se dnes nedokáží přesně zařadit a identifikovat. Pro spoustu dětí je běžnou součástí dospívání i výběr jejich role, která zůstává po mnoho let neurčitá nebo se naopak mění a putuje z jednoho pólu náhle do druhého a zpět. Tito lidé jsou v rámci svého hledání identity na komentáře „zvenčí“ často velmi alergičtí.

Autorský článek. Další zdroje: Pewforum.org, Idnes.cz, Billboard.com, Instagram.com,

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008