Legendární seriál Chalupáři i po 50 letech trhá rekordy. Kdo měl původně hrát Humla a proč současné pořady nemají šanci?

 Celebrity 
11. července 2022 13:21 / René Černý
  31
📷
10 fotografií v galerii
Legendární seriál Chalupáři vznikl téměř před padesáti lety Česká televize/volný zdroj
Uplynulo skoro 50 let od momentu, kdy režisér František Filip natáčel nedaleko Příbrami seriál Chalupáři. Ten i nyní, tolik let od uvedení a poté, co si diváci mohou vybírat mezi desítkami pořadů, trhá divácké rekordy.

Přestože seriál o dvou stárnoucích mužích žijících v jedné chalupě na konci vesnice Třešňová, z nichž se nakonec stanou kamarádi, viděli už čeští diváci mnohokrát, pořád trhá rekordy.

Nyní, když Česká televize reprízuje po několikáté seriál s Jiřím Sovákem a Josefem Kemrem v hlavních rolích, je sledovanost okolo 800 tisíc diváků. Přičemž proti tomu stojící pořady na Primě, jako Máme rádi Česko nebo talk show Karla Šípa Všechnopárty jsou daleko za seriálem. 

Server Mediaguru.cz, který se kromě jiného věnuje i sledovanosti pořadů, jasně ukazuje, že mnohé pořady, včetně nových zábavných, mají sotva 300 - 400tisícovou sledovanost. Chalupáři jsou z roku 1975 a natáčeli se v době totality, což řadí tyto legendární příběhy z venkova mezi špičky. 

"Lidi si prostě oblíbili tyhle věci, protože je to geniálně napsané, geniálně zrežírované a geniálně zahrané. To neříkám kvůli sobě, ale kvůli řadě svých kolegů, s kterými jsme se tam tenkrát sešli. A ten Franta Filip přitom Chalupářům vůbec nevěřil a dokonce ho ani nechtěl dělat. A to, že se pořád lidem líbí je tím, že to není nějaká rychlokvaška, ale skvěle propracovaná věc, kde se role opravdu hrají a ne jenom odříkává text a někdo se nějak tváří," prozradila inStory.cz herečka Jiřina Bohdalová, jedna z mála žijících hlavních postav, která ztvárnila pošťačku Fuksovou.

Skutečnost je taková, že z těch hlavních představitelů dnes žijí už jen Jiří Schmitzer, ve skutečnosti syn Jiřího Sováka, který ale v Chalupářích hraje vnuka. Pak Jana Hlaváčová, která ovšem ze zdravotních důvodů je mimo hereckou profesi a taky Mahulena Bočanová. Té bylo v té době osm let a hrála dceru předsedy JZD. Toho bravurně zahrál Josef Větrovec.

Vloni zemřela i Hana Maciuchová, která hrála partnerku Jiřího Schmitzera a Gabriela Vránová odešla před čtyřmi lety. Z žijících ještě lze jmenovat Alenu Vránovou, kdysi legendární Pyšnou princeznu. Ta v chalupářích hrála paní Mílu, u níž je na bytě milenec v podání Jiřího Adamíry. 

Z vedlejších postav pak žijí stále Petr Kostka a Carmen Mayerová. Objevili se v jednom dílu, kde byli Josef Kemr s Iljou Prachařem v kabaretu v Praze a sledovali jakousi vizi mága a jeho partnerky. 

Evžena Humla, kterého skvěle zahrál Jiří Sovák, měl původně ztvárnit Jaroslav Marvan. Chvíli se uvažovalo i o legendárním herci se specifickou dikcí Janu Pivcovi. Byl už ale starý a nemocný. 

"Ano, o nich se mluvilo, ale o Marvanovi víc. Jenže proto, že jeho zdravotní stav šel rychle z kopce, od začátku příprav natáčení jsem už raději počítal se Sovákem. I když se partnerství před kamerou s Josefem Kemrem coby Bohoušem Císařem bál a z počátku si moc nesedli, nakonec to dopadlo skvěle. Já jsem vůbec z celého seriálu měl strach a říkal jsem si, že to bude průšvih. I mě samotného překvapilo, jak si Chalupáře diváci zamilovali a nesmírně mne to těší. Už proto, že tam byla plejáda bezvadných herců," říkal za svého života režisér František Filip. Ten ostatně zemřel loni v lednu na následky těžkého průběhu covidu. 

Chalupáři, kromě Prahy, vznikali také ve středočeské obci Višňová, kterou filmaři přejmenovali na Třešňovou. Všechny exteriéry byly autentické, ale interiéry bytů, chalup a hospoda v Třešňové byly natočeny v ateliéru na Barrandově. 

Celé natáčení 11dílného seriálu vyšlo tehdy na 12 milionů korun a na každý díl bylo vyčleněno 10 dní. Seriál však doznal i zahraničních úspěchů. Třeba v Polsku ho uváděli pod názvem Pod jednou střechou a v bývalém NDR nesl název Veselý dům. 

Autorský článek, další zdroj Mediaguru.cz

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008