Sídlo Elvise Presleyho bylo luxusní a výstřední. Nahlédněte do života krále rock and rollu

 Celebrity 
29. června 2022 16:25 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Elvis v Gracelandu našel svůj domov Depositphotos
Minulé století bylo plné osobností, na které se jen tak nezapomíná. Mezi ně patřil i Elvis Presley, přezdívaný král rock and rollu. S jeho životem bylo úzce spjato sídlo Graceland, které pro něj hodně znamenalo. Nahlédněte do prostor a historie tohoto slavného panství.

Presley byl od narození spjatý s Mississippi. Odsud také pochází i jeho láska k hudbě. Byl silně ovlivněn místním gospelem, ale hlavně country a bluesovou hudbou, kterou poslouchal již od dětství. Do hudební branže vstoupil v roce 1954, kdy mu nebylo ani dvacet let. Díky svému talentu se stal jedním z nejúspěšnějších interpretů všech dob. Byl čtrnáctkrát nominován na Grammy a prodal miliony desek.

Když hledal vhodný dům, který by mohl nazývat domovem, do oka mu padlo sídlo Graceland, které disponovalo 13,8 akry půdy. Pobýval v něm od roku 1957 až do své smrti v roce 1977. Jeho přítelkyně Ginger Alden ho tehdy našla v bezvědomí. Oficiální příčina smrti byla stanovena na srdeční selhání.

Po jeho smrti se Graceland přeměnilo na muzeum, které je věnováno právě Presleymu. Za dobu svého fungování od roku 1982 přivítalo přes 20 miliónů návštěvníků z celého světa. 

Luxusní až výstřední sídlo

Sídlo se nachází v Memphisu, v Tennessee. Původně bylo postaveno v roce 1939 ve stylu Colonial Revival, který se snaží oživit prvky americké koloniální architektury. Presley koupil panství za 102 500 dolarů.

Dům disponuje osmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami. Celkově zahrnuje 23 pokojů a asi polovina z nich je návštěvníkům uzavřena. Stejně tak druhé patro, kde se nachází hlavní apartmá Presleyho.

Nejikoničtějším symbolem pozemku je vstupní brána, kterou nechal nainstalovat sám Presley. Jsou na ní postavy, které jsou navrženy tak, aby připomínaly hudební partituru znázorňující idola s kytarou. 

„Pokud jste kdysi byli u bran Gracelandu a viděli jste auta kolem přední části sídla, znamenalo to, že Elvis byl doma," řekla deníku The Daily Express Angie Marcheseová, archivářka Gracelandu.

Bohatě zdobené interiéry

Interiéry Gracelandu jsou opravdu bohatě zdobené. Obývací pokoj disponuje na zakázku vyrobenou obrovskou pohovkou. Vitráže pak doplňují celkovou atmosféru místnosti. Je na nich znázorněn motiv páva, který ve starověkém křesťanství symbolizuje věčný život a vzkříšení.

Jídelna byla místem, kde se Presley scházel se svými přáteli. Místnost je pokryta černou mramorovou podlahou a uprostřed je umístěn dlouhý stůl.

„Elvis seděl v čele stolu, protože mu to poskytlo jeden z nejlepších výhledů na televizi, která je za rohem napravo," řekla Marcheseová během živého vysílání na Instagramu v roce 2020 na oficiálním účtu panství.

Jedním z nejznámějších pokojů v Gracelandu je Jungle Room. Při vytváření interiéru se Presley inspiroval Polynésií, která mu nejvíce připomínala Havaj, kam s oblibou vyrážel na dovolenou. V místnosti je umístěn vodopád a nespočet rostlin. Částečně posloužila jako nahrávací studio. Presley zde totiž nahrál některé písně z alba „From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee“.

Dům také disponuje místností s bazénem, její stěny a strop jsou potažené látkou. Instalace trvala 10 dní.

Jeho pokoj zůstal nedotčen

Presley zemřel nahoře ve svém apartmá, které se dochovalo přesně tak, jak je opustil. „Vypadá to, jako by právě vstal a odešel," řekl Marcheseová. „Nahrávka na gramofonu je poslední nahrávka, kterou poslouchal. Je tam i polystyrenový kelímek, který leží na poličce."

Inspirován americkým prezidentem Lyndonem Johnsonem, si nechal Presley zařídit televizní místnost s třemi obrazovkami. Je navržena v námořnicky modré, bílé a žluté barvě.

V polovině 60. let nechal vystavět nové křídlo domu, které pojmenoval Trophy Building. Mělo uschovávat všechna jeho ocenění a desky.

Připomínka jeho života a smrti

Každoročně se koná tzv. Elvis Week, který připomíná výročí Presleyho smrti. Koná se mezi 9. a 17. srpnem. V tuto dobu se do Gracelandu sjíždí fanoušci z celého světa, aby u jeho hrobu zanechali květiny. 

Poté, co byl do kina uveden film Elvis režiséra Baze Luhrmanna v hlavních rolích s Austinem Butlerem a Tomem Hanksem, zaznamenal Presley opětovný nárůst popularity.

Autorský článek, další zdroj: Twitter, insider.com, express.co.uk

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod