Ve věku 81 let zemřel Ladislav Mrkvička. Herec neprožíval zrovna veselý konec života

 Celebrity 
28. prosince 2020 10:30 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Ladislav Mrkvička byl jednou z hvězd seriálu Policie Modrava Archiv seriálu - TV Nova
Další z herců z legendárního seriálu Policie Modrava, jehož příští série se má na jaře začít točit, zemřel. V nedožitých 82 letech odešel Ladislav Mrkvička. Řadu let ho trápily zdravotní potíže, především Parkinsonova choroba.

Proto také režisér Jaroslav Soukup dal v zatím poslední sérii Policie Modrava Mrkvičkovi jen malý prostor a umístil jej do domova důchodců. "Měl jsem dva natáčecí dny, dalo se to zvládnout, ale v dalším pokračování už hrát nebudu. Už mě ani neoslovili," poznamenal nedávno herecký bard Mrkvička.

Soukup i celý štáb věděl, že Mrkvička na tom zdravotně není nejlépe. A že natáčecí martyrium nemůže zvládnout. Proto se Emila Kynzla, tedy postavu s reálným předobrazem, snažili začlenit do natáčení tím, že je v seniorském domě. 

Sám herec neprožíval zrovna veselý podzim života. Před deseti lety měl velké starosti se svým starším synem Jakubem, který spadl do drogové závislosti. Podle jeho hereckých kolegů ho to velmi trápilo. Syn měl opakovaně nastoupit léčbu, ale to neudělal. Ze závislosti se chtěl dostat sám. To se mu prý částečně podařilo.

Ke všemu od herce odešla žena a zůstal tak na všechno sám. I přes onemocnění se ale snažil si vše obstarat. Jeho posledním filmovým a televizním počinem bylo drama Staříci, kde si zahrál vedle Jiřího Schmitzera. Ve filmu nakonec umírá. 

Jeho nedělní náhlý odchod zasáhl všechny jeho blízké kamarády. Vzpomínat na něj budou vždy s úctou a vesele.

"Pan Mrkvička vždy působil jako takový moudrý pán, ale byla s ním i legrace. Všichni jsme před ním měli velkou úctu," prozradil herec a dabér Michal Holán, který v Policii Modrava hraje policistu Jáju. 

Podobně na něj vzpomínal i jeho přímý herecký kolega ze seriálu Filip Tomsa. "Pan Mrkvička je studnice moudrosti, zážitků, historek. Na place byl vždycky skvěle připravený, a i když mu někdy asi nebylo zrovna dobře, vždycky byl v pohodě. Spolupráce s ním pro mě byla veliká škola," přiznal sympatický herec představující kriminalistu Kamila Sedláčka.

Před lety zemřel i herec Jan Pohan, který ztvárňoval majora Racka, jehož bratra hraje Dušan Sitek. Pohan přitom na Šumavě, kde seriál vzniká, v podstatě žil. Na Kvildě měl svou chalupu a znal tam každičký strom podobně jako režisér Jaroslav Soukup. 

Ladislav Mrkvička ztvárnil za svůj život desítky filmových, televizních i divadelních rolí. V roce 2012 získal ocenění Za celoživotní mistrovství v dabingu. V listopadu 2015 mu udělila nadace Život umělce cenu Senior Prix za celoživotní mistrovství. Za mistrovství v činoherním oboru získal Cenu Thálie 2019. Pro cenu si do Národního divadla přišel, sršel vtipem a energií. "Jsem rád, že tu mohu být a je to pro mě čest. Sice mě bolí nohy a celý člověk, ale jsem tu rád," uvedl na závěr slavnostního večera.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47