Kamila Moučková zemřela v 92 letech. Ještě před pár lety měla životosprávu jako horník

 Celebrity 
25. listopadu 2020 11:13 / René Černý
  4
📷
6 fotografií v galerii
Kamila Moučková zemřela ve věku 92 let Archiv Paměť národa
Řeči o tom, že jen zdravá výživa, absence cigaret a alkoholu a pouze bio potraviny vám mohou prodloužit život, jsou vážně asi nesmysl. Důkazem toho byla moderátorka a bývalá hlasatelka Kamila Moučková. Zemřela v úterý ve věku 92 let, přitom v nadsázce se dá říct, že ještě nedávno byla její životospráva hodna té, kterou časo mají horníci nebo dělníci.

Kamila Moučková byla přírodní úkaz. Kromě toho, že byla první hlasatelkou v televizi a rádiu nejenom u nás, ale možná i v Evropě, byla do posledních chvil stále za dámu. Vypadala skvěle a téměř nikdo nechtěl věřit, že je jí přes devadesát.

"Jednou jsem takhle byl na nějaké akci, potkal jsem Kamilu a říkám jí: Ty tak skvěle vypadáš, jak to děláš. Máš nějaký elixír mládí? A ona se zasmála, pak se hrozně rozkašlala. ,Ale, jsem po viróze, měla jsem laringitidu, proto jsem musela kouření omezit. Ptala jsem se doktora, zda mám přestat kouřit a on vytřeštil oči a řekl: Ježiši, v žádném případně, to by vás zabilo, jen to trochu omezte´," svěřil se fotograf a kamarád Moučkové Robert Vano a dodal: "Ona běžně kouřila až devadesát cigaret denně, vyžahla lahvinku červeného vína, to jí prý dělalo dobře a nikdy nebyla opilá. A to jí dodávalo asi tu energii. Byla úžasná," zavzpomínal Vano. 

Moučková si skutečně s životosprávou nedělala zrovna hlavu. Říkala, že život se má užívat, ne přežívat. "Od toho je život, a já si toho užila už tolik, že než abych přežívala, radši umřu. A to se mi ještě nechce," svěřila se před dvěma lety legendární televizní hlasatelka, která v roce 1968 ohlašovala vstup vojsk do tehdejšího Československa. Pak měla distanc a nesměla pracovat v médiích.

Měla celoživotní spory se svým otcem, který byl původně zarytý komunista. Rozkmotřila se s herečkou a kamarádkou Janou Brejchovou kvůli tomu, že ta jí převzala životního partnera, herce Jiřího Zahajského. Brejchová poslední roky žije v LDN v Motolské nemocnici. Potřebuje stálou péči. Smířit se obě dámy už nestihly. 

Jediný, s kým se Moučková mohla smířit a vyříkat si věci, byla herečka a přesvědčená komunistka Jiřina Švorcová. Tu v roce 1996 označila kamarádka a bývalá hlasatelka za "krávu", když oznámila, že bude kandidovat do Senátu. I když neúspěšně, Švorcovou, o které se říkalo, že nikdy nikomu neublížila, naopak pomohla mnoha lidem, mrzelo, jak se o ní její kamarádka vyjádřila.

"Přišla jsem k Jiřině do vily, kde bydlela, na kafe. Povídaly jsme si, vyříkaly jsme si to. A co jsme si řekly, zůstane navždy jen mezi námi. Ona je a vždycky byla slušný a hodný člověk," podotkla před lety Moučková s tím, že je ráda, že sejít se s herečkou ještě stihla. 

Poslední roky trpěla Kamila Moučková bolestmi páteře, nemohla pořádně jíst. Ztrácela sluch, ale mentálně byla fit. O vše se zajímala, byla stále za dámu a pořád, úměrně k svému věku, měla dost energie. Její náhlý odchod překvapil přátele i diváky, kteří si ji pamatovali jak z dob její hlasatelské slávy, tak třeba porevolučního televizního pořadu pro seniory Barvy života. 

S ředitelem Obecního domu a bývalým ministrem Vlastimilem Ježkem kdysi sepsala knihu vzpomínek s názvem Říkali jí lvice, před pár lety pak s moderátorkou Světlanou Witowskou zase publikaci Hlavou proti zdi. Obě knihy se staly bestsellery a ukazují tuto výjimečnou osobnost tak, jak ji mnoho lidí nemělo šanci poznat. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod