Život ji naučil žít ze dne na den. Míša Kuklová promluvila o své nemoci, aby pomohla jiným ženám

 Face To Face 
23. září 2020 08:25 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
V pořadu Face To Face prozradila Michaela Kuklová o sobě mnohé Face To Face
Diváci ji znají především z pohádkových rolí, ale její život vůbec pohádkový není. Život s Jiřím Pomeje, složitosti kvůli jeho dluhům, exekuce, za které nemohla, a nedávno i závažné onkologické onemocnění. Přesto zůstává optimistkou. Teď je zamilovaná a říká, že se cítí na sedmnáct. Hostem René Kekelyho v pořadu Face To Face byla herečka a dabérka Michaela Kuklová.

Kdysi věřila hodně na osud, že co se děje, tak má být a nedá se to moc změnit. Nebo jen částečně. Sama dokonce vykládala známým karty. Ale dobře ví, že je to jen jakási pomůcka.

„Nemám v tom úplně jasno a nezatracuju to. Věřím v energie, věřím v sílu myšlenky, ale nejsem úplně ztotožněná s tím, že by úplně osud jako striktně existoval. Myslím si, že každý máme nějakou povahu a nějak se nám život vyvíjí a že to jako úplně osudové není. Ale někdy jsou věci, kdy si řeknu: ano, tohle musí být osud,“ říká herečka Michaela Kuklová.

Mnohdy v životě ale pochopila, že se něco muselo stát, aby přišlo něco jiného a že jedno bez druhého by zkrátka nebylo. Ale na věštění jako takové zas tak moc nevěří. Bere to s nadsázkou.

„Nechci v tomto směru lidi moc zklamat, beru věštění karet spíš jako zábavu. Mně samotné se mi tohle ani od „renomovaných“ kartářů nikdy moc neplnilo. Já jsem sama pro zábavu karty věštila pár let. To, co mě přišlo na mysl, tak jsem i řekla a občas ty věštby i vyšly, někomu, ale spíš jsem to vnímala jako náhodu. Byla jsem u Helenky Růžičkové, tu můžu použít, už jí tím snad neublížím, a třeba její věštba mi nevyšla vůbec. Věštila mi, že budu mít dvě děti, že mám velké matematické nadání. A já jsem jen v duchu přemýšlela, proč jsem skoro propadala z matematiky,“ podotkla s úsměvem Kuklová.

Před nějakou dobou ji, jako ostatně mnoho žen, potkalo závažné onkologické onemocnění. Diagnóza zněla – karcinom prsu. Přitom podle výsledků vyšetření na mamografu měla být v pořádku. Věřila však svému ženskému instinktu, že „něco není v pořádku“. Samovyšetřením si pak našla divný útvar v prsu.

„Mě to taky šokovalo, proto jsem s tím šla ven. Člověk jde z mamografu a říká si: Uf, je to dobrý, jsem zdravá. A ono to tak nemusí být. Podstatné je, že jsem přišla dříve, než se to úplně rozjelo. U té nemoci se člověk nemusí tak bát, ta medicína je dneska už daleko, ale musí se přijít včas. Já jsem měla opravdu velké štěstí, že jsem tady. I tím, jaký druh nádoru to byl,“ svěřila se herečka a dabérka se svým zážitkem z vážné nemoci.

Protože šla s pravdou ven i do médií, ulevilo se jí. Udělala to hlavně proto, aby pomohla jiným ženám. Aby je varovala a pomohla jim, pokud je třeba potkalo to samé či podobné onemocnění.

Zpětná vazba od žen, které jí píší, je úžasná. Přiznává, že někdy je toho na ni až moc, když se jí cizí pacientky svěřují se svými příběhy, ale je ráda, že mohla takto být užitečná a mohla motivovat ty, které třeba váhaly, zda jít k lékaři.

„Taky mám propady. Ani to jsem nechtěla přiznat, ale pak jsem si řekla, že když mám dodat sebevědomí ženám, tak musím přiznat, že ne každý den je růžový. Cíleně se učím přepnout si mozek a hledám to, co jsem se naučila v minulosti, nacházet na všem to dobré a zmáknout sebe sama. Svoje myšlenky, svoji hlavu. A trvá to a věřím, že to zvládnu."

Také dobře ví, co její nemoc spustilo. „Můj karcinom je hormonálního původu. Je to jednak vrozená vysoká hladina hormonu, který mám… U některých žen to může být třeba, když se pokoušejí o umělé oplodnění a před tím spoustu let berou antikoncepci, tak tam to ohrožení tímhle karcinomem je větší. To je také dobré vědět a hlídat se víc. A protože já jsem měla ty stresy, tak tam ta kombinace je jasná. Na tom jsme se shodli s paní profesorkou Tesařovou, která je mým onkologem,“ svěřila se Kuklová.

Právě dost intenzivní stres z posledních mnoha let, kdy žila v manželství s hercem a bývalým producentem Jiřím Pomeje se na jejím zdraví hodně podepsal. K minulosti s kontroverzním mužem se už ale vracet nechce.

„Já na tohle řeknu už jen jednu věc. Já tuhle kapitolu chci uzavřít. Jirka není mezi živými, nemůže se bránit, nemůže odpovědět… Takže, nechme to spát, já to mám za sebou a ať má nahoře klid…,“ zmínila kdysi velmi složitý vztah a manželství s mužem, který také podlehl onkologickému onemocnění.

Na otázku, kde se vidí za dalších deset let, odpovídá jednoduše. „Nepřemýšlím tak. Život mě naučil žít ze dne na den a jsem opravdu teď šťastná za každý den, kdy je mi dobře, krásně. Prožila jsem posledních sedm let moc krásných, teď jsem zamilovaná, pro mě je to úplně úžasné, protože si fakt připadám vůbec ne na můj věk, ale že se cítím na sedmnáct. Protože ta láska taková je. A opravdu jak se říká a píše – tady a teď!"

Jaké bylo natáčení s Helenou Růžičkovou v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, které role má na svém kontě a má nejraději, zda se na její filmy dívá její syn Roman, jak o sebe pečuje a co dělá pro to, aby dobře vypadala? Nebo, jací muži ji imponují a koho ze svých kolegů považuje za gentlemana? Na tyto otázky najdete odpověď v rozhovoru v pořadu Face To Face…

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008