Tomáš Holý by koukal. Prodává se chalupa z jeho filmů Za trnkovým keřem či Pod jezevčí skálou

 Celebrity 
20. dubna 2020 09:29 / René Černý
  8
📷
6 fotografií v galerii
Chalupa z filmů s Tomášem Holým je na prodej Archiv filmu
Každý rok se na nás o Vánocích a někdy i během roku z televizní obrazovky culí roztomilý herec Tomáš Holý, který bohužel předčasně zemřel. Ale coby malý Vašek dělá radost milovníkům pohodových filmů Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Právě šumavská chalupa jeho filmového dědy, herce Gustáva Valacha je teď na prodej.

Nejde jen tak o nějaký objekt, ale o slavnou Klostermanovu chalupu na šumavském Srní. Tuto obec mimo jiné v posledním desetiletí velmi proslavil také seriál Policie Modrava. Po celou dobu chalupu vlastní manželé Dolanští ze Sušice. V domě a na jeho pozemcích točil také režisér Václav Chalupek některé díly do svých Večerníčků o mláděti rysa a štěněti loveckého psa. 

Majitelé se rozhodli ale překrásnou chalupu se zvoničkou, kam dříve chodíval za svými přáteli na návštěvy šumavský spisovatel Karel Klostermann, prodat a peníze využít pro rodinu. Unikátní nemovitost je již několik týdnů v nabídce realitní kanceláře a cena je na dotaz. Jde ale řádově o mnoho milionů korun. K domu a zahradě patří ještě na 6000 m2 okolních pozemků. Chalupa stojí na konci Srní, kde je klid a v sousedství jen pár domů. 

O hercích i samotném natáčení by majitel Jindřich Dolanský mohl povídat hodiny a hodiny. „Nejprve jsme se na natáčení moc těšili. A to hlavně na herce, kteří k nám měli na chalupu jezdit. Nakonec to ale vlastně byl docela zásah do našeho soukromí, protože soužití s početným filmovým štábem v podstatě tři roky po sobě bylo hektické, třebaže zde nebydleli a po každém natáčení odjížděli do hotelu na Churáňově,“ zavzpomínal majitel.

Tomáš Holý byl prý moc milý a hodný kluk. Měl s sebou na Šumavě maminku a dokonce i učitelku, aby příliš ve škole nezmeškal, ale z učení většinou sešlo. Když se prý točilo, malý Tomáš vše zvládal napoprvé a byl prý takový, jakého jej diváci znají z filmů.

Majitelé domu vzpomínají s láskou i na další herce - jak na slovenského herce Gustáva Valacha, který hrál malému Vaškovi, tedy Tomáši Holému dědu hajného, tak i na Josefa Kemra nebo Václava Sloupa.

"Pan Kemr byl boží člověk. Byl sice svůj, zato ale bezprostřední, vlídný a slušný. Jednou u nás musel čekat skoro půl dne, než pro něho přijede auto, aby ho odvezlo. Sedl si se mnou a vyprávěl, jako bychom se znali odedávna," poznamenal majitel prodávané chalupy.

Zavzpomínal rád i na Janu Brejchovou, na níž taky něco prozradil. „Paní Brejchová byla nóbl dáma. Přijela, podala nám ruku a představila se. V kabelce měla placatku a z ní stále popíjela. Ono při celém natáčení se vlastně hodně pilo,“ usmíval se majitel Klostermanovy chalupy, který říká, že při natáčení pochopil, jak fungují filmové triky. Od kouřících kamen, až po střih, kdy malý Vašek, tedy Tomáš Holý vyběhne ze zahrady chalupy a je rázem na Kvildě, která je necelých 20 kilometrů daleko. 

Kromě Klostermanovy chalupy se točilo právě na Kvildě, na tamní pile a v okolních lesích. Díky pohodovým filmům si chalupa na Srní získala obrovskou popularitu u turistů. Těch sem přišly za čtyři desítky let od natočení tisíce. Všichni chtěli vidět, kde "malý Vašek běhal", a mnoho z nich si u vrátek pořídilo své fotky. 

O chalupu je prý velký zájem, ale zatím jen teoretický. Nový majitel, který bude mít dost peněz na koupi, musí počítat i s dalšími, řádově miliony korun na úpravy a investice. Pokud se to někomu podaří, bude mít pak skutečně originální nemovitost, kterých u nás zase tolik není. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008