Hledá se obraz ze slavného filmu Bílá paní, z něhož už žije jen jedna jediná herečka

 Celebrity 
06. dubna 2020 09:26 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Z filmu Bílá paní žije dnes už jen Jiřina Bohdalová Archiv filmu
Hledá se Bílá paní! Tak nějak by se klidně mohla jmenovat nějaká nová reality show, nebo třeba film. Poslední možnost je nejbližší záměru a nápadu, který vzešel z kultovního filmu Zdeňka Podskalského, jenž před skoro 56 lety natáčel na zámku Blatná a nikdo dodnes neví, kde skončily filmové obrazy - rekvizity. Zajímavé také je, že z celého snímku žije dnes už jen jedna jediná herečka!

Poté, co vloni v říjnu zemřela herečka Vlasta Chramostová, se ukázalo, že posledním žijícím hercem, respektive herečkou z celého filmu, je Jiřina Bohdalová. Ta za necelý měsíc oslaví neuvěřitelné 89. narozeniny. Ani ona ale nemá potuchy, kam zmizela nejdůležitější rekvizita ze slavného »duchařského« filmu Bílá paní s Irenou Kačírkovou v hlavní roli. Film byl pár let po uvedení zavřen na 20 let do trezoru a promítán tak byl až po sametové revoluci.

Ústředním tématem skvěle obsazené komedie, kde hrála taková jména jako Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Josef Bek, Čestmír Řanda, Vladimír Menšík, Václav Voska, Ilja Prachař, Darja Hajská, Václav Trégl a řada dalších, byl velký obraz Bílé paní Komonické, která napravovala křivdy poté, co jí z obrazu umožnilo vystoupit přeříkané zaklínadlo, které v překladu znělo: "Věř, ale komu věříš, měř".

Obraz Bílé paní, který nechali tehdy vyrobit barrandovští filmaři, strhával obrovskou pozornost. Kde ale skončil, je stejnou záhadou jako v onom filmu to, kdo vydláždil chodník před školou nebo starouškům do chalupy zavedl vodovod. Obraz pro potřeby filmu nebyl jeden, ale musely být nejméně tři.

 

Jeden, kde je Irena Kačírková sama jako Bílá paní, druhý, kde má za pasem hasák, poté co si jej jako duch Perchty zasune za opasek, když staré Blažkové postaví přes noc vodovod, a třetí, když se k ní omylem přichomýtne Čestmír Řanda, jako jeden z představitelů městečka, a na chvíli “zcepení”, než ho paní zase z obrazu pustí. 
 
„Nebyla to malba, byly to fotografie, které byly naklíčovány tak, aby působily věrohodně a jako malba. Fotily se všechny v jeden okamžik, ale kde skončily po natáčení, tak to vážně nevím. Byly to rekvizity, a to už je tolik let, že si to nepamatuji,” řekl filmový architekt Boris Moravec, který na snímku pracoval.

Právě alespoň jeden z obrazů, který byl v podstatě v nadživotní velikosti, by rádi do své sbírky majitelé blatenského zámku v čele s baronkou Janou Hildprandt-Germenisovou, která panství spravuje se svým synem a jejich týmem.

"Nás komunisti vyhnali, když jsme se sestrou byly malé děti. V 70. letech minulého století pak naštěstí stát z našeho zámku udělal kulturní památku, takže, i když zvenčí nevypadal zrovna utěšeně, uvnitř nebyl poničen a pořád se o něj starali. Zpátky jsme to dostali po revoluci, ale obraz z filmu Bílá paní jsme nikde nenašly. Teď bychom ho sem se synem, s kterým o zámek pečujeme, rádi vrátili, respektive umístili, protože se na něj turisté stále ptají. Rádi bychom i tomu filmu věnovali třeba část expozice. Proto máme s jedním pánem i takový nápad, ale k tomu právě potřebujeme ten obraz," prozradila baronka.
 
Obraz Bílé paní i další dvě díla ale záhadně zmizely. Nevědí o nich ani v blatenském městském muzeu, nemají je zapsány v barrandovském fundusu, kde běžně tyto unikátní rekvizity vesměs jsou, ani ve skladech České televize na Kavčích horách. 

Co se stalo s »výjevem« ducha dobrotivé Bílé paní Komonické, nemá představu ani Kristina Novotná, dcera herečky Ireny Kačírkové. „Mám nějaké fotky z natáčení, ale to je všechno. Před lety jsem dokonce sama vydala knížku o mamince, kde jsem věnovala jednu pasáž tomuto filmu, díky kterému jsem s maminkou v Blatné strávila jako dítě jedno krásné léto. Ale co se stalo s tím obrazem, netuším. Ráda bych to třeba věděla a taky se na něj zajela podívat," svěřila se dcera slavné a krásné herečky.
 
Dokonce ani syn režiséra Zdeňka Podskalského, filmař-dokumentarista Zdeněk Podskalský ml., o obrazech neví. „Táta si občas nechával nebo odkupoval z některých svých filmů věci, některé i dodnes mám, ale o tom obrazu vážně nic nevím. Samotného by mě zajímalo, kde skončily," podotkl. 
 
VÝZVA: Kdyby tak někdo věděl, kde obraz je, nebo ho měl ve své sbírce a mohl jej třeba zapůjčit, může se ozvat přímo správě zámku na email: info@zamek-blatna.cz. Litovat prý nebude a odměna ho, jak to bývá třeba v pohádkách, nemine.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008