Podivné okolnosti okolo smrti Aťky Janouškové konečně uvedeny na pravou míru

 Celebrity 
03. prosince 2019 09:24 / redakce
  7
📷
7 fotografií v galerii
Aťka Janoušková zemřela letos v březnu Archiv
Už to bude 9 měsíců, kdy tento svět nečekaně a velmi záhadně opustila nejmenší česká herečka a také dabérka Aťka Janoušková. Okolnosti úmrtí ženy, která propůjčila mimo jiné hlas i slavné Včelce Máje, byly doposud víceméně zahaleny tajemství a objevovaly se i spekulace, které nevrhaly dobré světlo na její příbuzné. Nyní bylo vše uvedeno na pravou míru.

Aťka, vlastním jménem Vlasta Janoušková, neměla manžela ani děti. Jen vzdálenější příbuzné. Ti byli s maličkou herečkou v poměrně stálém kontaktu. Ona sama však žila sama. Zemřela více jak týden před svými 89. narozeninami ve svém bytě ve Strašnicích. Proč a kdo ji našel? A opravdu byla v bytě několik dní bez známek života?

Přitom ještě týden před smrtí řádila Aťka v divadle U Valšů s Janem Přeučilem na jevišti v rámci talk show, a to tak, až divákům od smíchu tekly slzy. "Byla neuvěřitelná, veselá, vtipná. Ještě říkala v legraci, zda si ji vezmu, ať dám své ´Popelce´Evičce Hruškové vale a že budeme vtipný pár... O to větší šok byl, když jsem se dozvěděl, že odešla," podotkl Přeučil.

"Mrzí nás, že se někde objevovaly spekulace a nepravdy, že Aťka byla v bytě bůhví kolik dní, že se na ní rodina vykašlala a nikoho nezajímala. Není to pravda. Aťka v podstatě byla zesnulá v bytě maximálně dva dny. Ale byla s námi všemi ve stálém spojení. Volali jsme si, navštěvovali a ke všemu měla také blízkého kamaráda pana Zemance, který s ní i napsal knihu. Právě on upozornil na to, že nebere telefony," přiznala nám její neteř, kterou ale brala v podstatě za jednu ze svých nejbližších.

"Mluvila jsem s ní po telefonu v úterý a ve čtvrtek byla ve svém bytě nalezena bez známek života. Odešla náhle a bezbolestně. Podle výsledků pitevní zprávy netrpěla, zemřela okamžitě, co je v tom hrozném, co ji potkalo, vlastně to nejlepší, že nijak netrpěla. I když to byla hrozná rána a nikdo jsme to nečekali, měla požehnaný věk. Zápasila s nějakou virózou a možná právě kvůli tomu to srdíčko prostě nevydrželo," přiznala příbuzná Aťky Janouškové.

"Není tedy pravda, že by tam byla bůhví kolik dní. Když jsme se jí nedovolali, protože nejsme z Prahy, požádala jsem jejího blízkého kamaráda, aby zkontaktoval policii. Ta byt otevřela a našli ji uvnitř. Hned jsme na místo jeli a zařizovali její poslední věci, včetně pohřbu. Byl důstojný a vše proběhlo v největší úctě. Aťka byla úžasná dáma, moc hodná, milá, laskavá a veselá. Chceme, aby tak i na ni lidé vzpomínali," podotkla její příbuzná, která si nepřeje zveřejňovat své jméno. 

Vše se seběhlo tak, že herečka a dabérka, která měla svůj byt své 120centimetrové výšce přizpůsoben, šla v noci na záchod. Tam se jí udělalo zle a zkolabovala. Srdce se téměř v momentě zastavilo. I kdyby byl někdo s ní v bytě, nejspíš by jí ani tak nebyl schopen pomoci, natož přivolaný lékař. 

Několik měsíců trvalo, než se rodině ozval notář s dědickým řízením. Příbuzní záskali vybavení bytu, drobnosti a i nějaké peníze, které měla herečka naspořené. Samozřejmě se na ně vztahují i tantiémy, tedy práva z filmů a inscenací, v nichž hrála. Nejde ale o závratné sumy. Janoušková byla dáma, která si ráda dopřála, ale nebyla rozhazovačná.

Některé drobnosti z jejího soukromého života by mohly být zapůjčeny či věnovány do muzea, do expozice věnované významným českým umělcům.

Urna s jejími ostatky je uložena na Olšanském hřbitově, tedy necelé dva kilometry od domu, kde prožila poslední roky svého života. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod