Tohle by měla slyšet každá žena: Nedělejte chybu, kvůli které stárnete rychleji, varuje odbornice Jaroslava Trpková

 Face To Face 
20. října 2020 12:35 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Jaroslava Trpková je přední kosmetička a vizážistka Face To Face
Snaha dosáhnout dokonalosti a věčně mladého vzhledu, je příčinou poruch u řady lidí. Přitom umět stárnout s grácií, je asi to nejlepší. Proč se dobře starat o svou pleť a dobře zvažovat, u koho a jak volit případné chirurgické a jiné estetické úpravy? O tom ví své renomovaná kosmetička, vizážistka a stylistka Jaroslava Trpková, která byla hostem René Kekelyho v talk show Face To Face.

Kult mládí je záležitostí nejenom této doby, ale bylo to vždy, i když v současnosti jde o zásadní téma pro mnoho lidí. Za touhou po věčné kráse a mladosti u žen jsou někdy hrozné věci, říká vizážistka Jaroslava Trpková.

„Co je svět světem a lidé na něm, tak se lidé snaží vypadat dobře a mladě. My víme, že už Kleopatra měla tým svých vizážistů a dalších odborníků, kteří vyráběli produkty a přípravky, samozřejmě přírodního charakteru, na pěstování pleti těla i pleti obličeje. Měla krásné vlasy, už tehdy se používala líčidla, drtila se z různých drahokamů, mísila se s tukem. Červeň se třeba získávala z krovek brouků. Tohle všechno opravdu bylo a šlo to dějinami a je to dodnes," říká Trpková, která se stará o desítky svých klientek a spolupracovala i s řadou známých osobností.

Desítky let je profesionální školitelkou líčení, funguje i jako "dermato-kosmetička". Rozumí složení a typologii pleti a svým způsobem i chápe snahu žen i mužů vypadat dobře. I když i to je někdy relativní.

"Dnešní doba, jakože dnešní svět, je horší. Ne! Vždycky ženy, ale i muži chtěli vypadat dobře. U mužů to například byla doba krále Ludvíka XIV., Krále Slunce, kdy muži se tak značně líčili a upravovali, že bych řekla, že někdy až ty dámy předháněli," říká Jaroslava Trpková.

Mnozí odborníci říkají, že když občas vidí některé ženy, říkají si, zda vůbec mají doma zrcadlo. Mnohdy jsou nesebekritické a naopak jsou schopny a ochotny udělat se sebou cokoli, jen pro pocit mladosti. 

"Setkávám se s tím velmi často a myslím si, že tady je velká chyba hlavně v tom, že ženy opomíjejí péči o pleť a nahrazují ji větším množstvím líčidel. Je to stejné, jako když dáte na odřenou a škaredou podlahu krásný koberec. Vždycky je potřeba začínat u pleti. Když se používají kvalitní věci, produkty, tak pleť působí svěže, mladistvě, zpomaluje se proces stárnutí," vysvětluje odbornice na kosmetiku. 

Je odpůrkyně permanentního make-upu, především tetovaných obočí. Hlavně proto, že tento úkon velmi málo tetovacích salonů umí a mnohé ženy si neuvědomují, že si tím způsobují problémy. Naopak souhlasí s permanentním make-upem, pokud se zakrývají nedostatky vrozené, po úrazech či po vážných nemocích.

"Někdy je to tragika. Všechno je móda, ten trend tady byl vždycky. Když si vezmete dámy prvorepublikové, tak byla móda, že si vyholovaly obočí a malovaly si úplně tenké nitky, lepily si řasy. Tohle se vytratilo a pak se znovu vrátilo v 70. letech minulého století. A před asi třemi lety přišla móda opravdu tlustého, silného obočí, které je rovné, hranaté, do stříšky nebo má různé ocásky. Jenže ta móda už tady zase není, ale bohužel – kdyby se to malovalo, tak by to bylo fajn. Móda by přešla, ale ono se to, bohužel, začalo tetovat. I tady v tom musejí být odborníci," říká rázně Trpková.

Aby vytetované obočí vypadalo dobře a přirozeně, musí podle Trpkové tatér či tatérka něco o kosmetice a úpravách vědět. Měli by vědět něco o obličeji, o posazení očí, o barevnosti typu a také o celkovém dojmu, který z každé ženy vychází. "Taky o tom, kde se žena pohybuje, kolik jí je let. To všechno se musí dát dohromady a teprve pak vytetovat obočí," podotýká odbornice.

Trendem posledních let se stalo tetování, včetně masivního - celého těla. Jak u mužů, tak i u žen. A tam se právě odborníci na kosmetiku někdy děsí, s čím se setkají. 

"Když si někdo dá vytetovat nějakou roztomilost, když hlavně ví, proč, když to má nějaký význam a je to pro něho životně důležité… například narození dítěte, nebo když se třeba zázračně vyléčí, tak asi ano. Ale takové to tetování celého těla, a hlavně u žen, mi připadá škoda. Nedávno jsem líčila svatbu a nevěsta měla mocně potetovaná záda a ruce, ale šaty si vybrala korzetové, sněhobílé. No, bylo to něco strašného."

Prioritou hlavně u žen je, aby se o svou pleť dobře staraly a začaly s tím od raného mládí. Ženská pleť je jemnější než mužská. Proto prý také muže údajně bolí injekce více než ženy, protože pokožka muže je tužší. Nicméně proto, aby pleť hlavně v obličeji byla dobrá, musí se o ni lidé starat a nepodceňovat péči. 

Co si přední odbornice na péči o pleť myslí o barbershopech, o módě výplní obličejů, o botoxu, metacrylu a podobných látkách a proč to může mít nevratné následky, ale taky o tom, na co jiného maluje než na obličej, Jaroslava Trpková ve Face To Face vyprávěla.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod