Legendární mim Jaroslav Čejka je na tom velmi špatně, už není skoro k poznání

 Celebrity 
01. srpna 2021 11:01 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jaroslav Čejka před několika lety a dnes, už si není moc podobný Se souhlasem Josefa Bašuse
Legendární mim, komik a tanečník Jaroslav Čejka oslavil před pár dny půlkulaté jubileum. Své 85. narozeniny si ale neužil. Představitel slepice, zubaté zpěvačky, komořího v pohádce O princezně Jasněnce a řady dalších rolí, už téměř nevnímá.

Čejka žije řadu let v pražském seniorském zařízení. Personál domova na Praze 8 se o něj skvěle stará, nicméně Jaroušek, jak mu přátelé říkají, má už svůj svět. 

"Ještě loni vnímal, usmíval se, občas něco řekl a občas mrknul, že rozumí, teď bohužel ani to ne. Už má svůj svět. Starají se tam o něj skvěle, s láskou a opravdu je tam v dobrých rukou, ale on už nás a normální svět bohužel nevnímá," svěřil se jeho nejbližší přítel Oldřich Bašus, který se o něj stará roky a také za ním chodí.

"Kromě pár lidí, kteří za ním chodili, se na něj všichni vykašlali. Je jasné, že každý má své starosti, ale aby si nemohli v době, kdy ještě o světě věděl, najít hodinku čas, přijít a potěšit ho, to ne. Byl z toho i sám smutný. A dneska už to nemá cenu, protože by je už nepoznal," řekl inStory.cz pan Bašus.

Čejka, který kdysi prodělal mrtvici, pak onemocněl Parkinsonovou a také Alzheimerovou chorobou, už jen leží. Většinu dne prospí a když bdí, hledí do jednoho místa. Personál se o něj postará, stravu podává vesměs formou mixovaných věcí nebo výživy. A legendární mim, který celý život žil pro potlesk publika, tak už jen čeká, až jeho svíčka osudu dohoří.

"Tohle si nezasloužil. Jaroušek je a vždy byl hodný člověk, nikdy nikomu neublížil a takhle dopadl. Je to smutné a je mi to moc líto," dodal Oldřich Bašus, který si bezesporu zaslouží velkou úctu a obdiv, jak řadu let chodil za svým kamarádem, povídal si s ním, vždy ho potěšil. Dokonce i krmil.

"Vždycky jsem mu přinesl nějakou dobrotu a on toho snědl, až jsme se všichni divili. Apetit on měl vždycky velký, ale postupem těch nemocí ještě větší. Přesto je to dnes věchýtek. Kdysi ho bylo všude plno a dneska...?," dodal pan Bašus.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve