Krakonoše Peterku pohřbí! Proč nebude rozloučení v divadle?

 Celebrity 
30. listopadu 2016 03:30 / René Černý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rozloučení s Františkem Peterkou bude ve čtvrtek v Liberci! Divadlo F. X. Šaldy Liberec
Smrt oblíbeného herce Františka Peterka všechny zasáhla. I když se vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a věku dala čekat, nikdo si to nechtěl připustit. Zemřel ve čtvrtek ve věku 90 let. Už zítra se přátelé, známí, kolegové, ale i fanouškové mohou přijít naposledy rozloučit do libereckého krematoria.

Proč se ale pietní akt neuskuteční na pódiu Divadla F. X. Šaldy, kde Peterka roky hrál, kam rád chodil, a kde měl taky přátele?  Možná proto, že rodina Františka Peterky chtěla zpočátku rize soukromý, rodinný pohřeb. Nakonec ale svolila k veřejnému rozloučení.

“Je to škoda. Pan Peterka by si jistě zasloužil pohřeb se vší pompou na divadelních prknech. Ale asi do toho divadlo nechtělo zasahovat. Alespoň se můžeme přijít rozloučit i my, co jsme ho znali, měli rádi a obdivovali ho,” řekla Bleskove.cz obyvatelka Liberce paní Blanka, která byla i blízká sousedka slavného Krakonoše. 

Parte Františka Peterky, který zemřel ve čtvrtek ve věku 90 let ve spánku v libereckém hospicu nese verš: „Kdo poznal Tě, měl Tě rád…“

Františka Peterku, který neměl život lehký, ale stále ho bral s nadhledem, měli lidé rádi. Divadlo F. X. Šaldy umístilo na svůj web tento text: 

"S hlubokým zármutkem jsme v libereckém Divadle F. X. Šaldy přijali zprávu o smrti jednoho z nejslavnějších herců, kteří kdy prošli našimi šatnami. František Peterka se každému i dětskému divákovi vybaví jako večerníčkový Krakonoš. Jeho herecký život však nebyla jen televize a film. Nejvíce času herci stráví po divadelních šatnách, na jevišti, učením divadelních rolí. František Peterka věnoval Divadlu F. X. Šaldy téměř čtyři desetiletí života, hrál zde od roku 1956 až do počátku let devadesátých,"píše se v prohlášení na webu divadla.

"Jedinečné fyzické dispozice, smysl pro humor, charisma, kumšt, jaký se získává jen prací a léty. Všichni liberečtí kolegové, kteří ho osobně znali, mu tímto věnují svou vzpomínku, mladší kolegové se s úctou pozastavují nad jeho prací. Ta zachycená kamerou zůstává, ta divadelní umírá stejně jako člověk. František Peterka, filmový a divadelní herec nás opustil ve věku 94 let. Přesto nebude vzletnou frází říct, že pro nás všechny zůstává nesmrtelný," končí  vyznání. 

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47