ZEMŘEL autor Macha a Šebestové! Bylo mu 85 let!

 Celebrity 
22. května 2016 12:15 / redakce
  1
📷
3 fotografie v galerii
Adolf Born stvořil nejen Macha a Šebestovou, Žofku, ale ilustrovat také přes 300 knih! Bylo mu 85 let! archiv ČT
Kdo by neznal Macha a Šebestovou, opici Žofku, řadu dalších postaviček, ilustrovaných knih a příběhů, které svým nádherně naivním uměním zdobil Adolf Born . Tento Mistr už bohužel nikdy nic nenakreslí. V noci na dnešek zemřel!

Adolfu Bornovi, který by 12. června oslavil 81. narozeniny, zřejmě selhalo srdce. Smrt oznámila jeho dcera Erika bez bližších podrobností.

Kreslíř, výtvarník, karikaturista, scénárista i režisér Adolf Born, jehož obrazy se prodávají od 60 tisíc do milionů korun, miloval život a do poslední chvíle pracoval. Narodil se před 2. světovou válkou v pohraničním městečku České Velenice, kam se i rád občas vracel a rád na své dětství vzpomínal.

Born byl pověstný tím, že každý den, i o víkendech vstával v šest hodin ráno a od půl osmé už pracoval. Vymýšlel nové věci, či dělal to, co dostal na zakázku. Před pár měsíci zhodnotil i svůj současný pohled na svět a život. O Evropské unii například prohlásil, že je to podobné zřízení, jako když nás kdysi obsadili Němci.

"Jako děti jsme zažili První republiku, pak okupaci německou, okupaci komunistickou a potom chvilku závanů svobody. No a teď je to zase podobné těm předchozím obdobím," řekl pro Parlamentnilisty.cz

Kdy se uskuteční poslední rozloučení s geniálním výtvarníkem a člověkem, který byl vždy skromný a pokorný, není zatím jasné. Ani to, zda bude pohřbený v Praze, kde žil, nebo ve svých rodných, jižních Čechách.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008