Těžce nemocná Květa Fialová: Víme, čím ji teď léčí!

 Celebrity 
25. února 2016 04:53 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Květa Fialová je už druhým rokem ve specializovaném zařízení pro lidi s Alzheimerem! Profimedia
Známá česká Herečka Květa Fialová (86) se už druhým rokem potýká s Alzheimerovou nemocí. Přestala vnímat své okolí, nepoznává lidi, vzpomíná si, co bylo před čtyřiceti lety, ale co bylo před týdnem neví. Na štěstí je o ní skvěle postaráno ve specializovaném zařízení v Průhonicích u Prahy. Zde byl tři roky také její manžel, režisér Pavel Háša, který následně zemřel. Nyní se ukazuje, že v zařízení přišli na novinku, jak klientům více ulevit a pomoci s jejich pamětí.

Pacienti mají nově možnost využívat k léčbě, tedy zpomalení úbytku mozkových buněk, které způsobují onemocnění, speciální fototerapeutickou pláž. "Ta je určena k terapiím založeným na efektu jasného světla, které příznivě ovlivňuje lidskou psychiku a pomáhá i při onemocnění Alzheimerovou chorobou," říká ředitelka Alzheimer centra Jaroslava Jůzová, kde právě žije i Květa Fialová.

"Vzhledem k pozitivním výsledkům by měli pláž využívat i klienti z dalších center. Od března bude každé první úterý v měsíci k dispozici klientům z nedaleké Zlosyně,“ dodala pro Novinky Jůzová.

A právě i slavná herečka, známá třeba i jako Tornado Lou či z desítek televizních, filmových a divadelních rolí může tuto terapii podstoupit. Už proto, že Květa Fialová milovala vždy moře. Ráda k němu pravidelně jezdila a i toto by jí mohlo v její nemoci trochu pomoct.

Do zařízení za ní chodí dcera Zuzana Hášová i vnučka Dominika. Také sem čas od času přijde nejbližší kamarádka Květy, herečka Naďa Konvalinková a pár přátel. Mnohé ale herečka už nepoznává. "Je to jak kdy. Někdy má světlé, jiné stinné chvilky. Tak, jak to u těchto lidí bývá," říká jedna ze zaměstnankyň centra.

Na stejnou nemoc zemřel třeba herec Jiří Císler. Fialová je bohužel ve věku, kdy nemoc postupuje poměrně rychle a není naděje na zlepšení. Takoví pacienti potřebují kvalitní a stálou péči. Smutné je to, že Květa Fialová se před kameru či na divadelní prkna už nikdy nevrátí!
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod