Předčasná smrt geniální zpěvačky a české herečky, která strčila do kapsy i Barbru Streisandovou

 Celebrity 
20. listopadu 2015 03:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
O zpěvačce se traduje, že měla absolutní sluch a nikdy nezazpívala ani tón falešně archiv ČT
Laďka Kozderková, vynikající herečka a zpěvačka, od jejíž smrti dnes uplynulo 29 let. Zářila na muzikálové scéně i v komediálních filmových rolích a její pěvecké výkony, pedagogická činnost i přátelská povaha scházejí mnohým dodnes.

Ačkoli měla Laďka Kozderková univerzální hlas a dokázala zazpívat cokoliv, nebyla u nás příliš doceněná. V Čechách ji sice diváci milovali, ale za hranice se její sláva nedostala. A přitom stačilo tak málo a česká rodačka mohla stát na nejproslulejších podiích světa. Zazářila v muzikálu Hello, Dolly! A odborníci, kteří muzikál viděli na několika světových jevištích, se unisono shodli, že Laďka byla nejlepší představitelkou Dolly vůbec a že jejímu výkonu se nevyrovnala ani proslulá Barbra Streisandová. Jak kdysi prohlásil tehdejší ředitel karlínského divadla Ladislav Županič: „Kdyby tehdy zažíval muzikál takový boom jako dnes, našel by v Laďce Kozderkové hvězdu první velikosti. A dovolím si i tvrdit, že kdyby se narodila jako Američanka a zpívala na Brodwayi, tak by o ní uslyšel celý svět. Bohužel se však narodila na špatném místě a ve špatné době.“

Je neuvěřitelné, že z představení s Kozderkovou nevznikl žádný ucelený záznam. Režisér tehdy natáčení odmítl s tím, že kdyby se muzikál vysílal v televizi, do divadla by na představení již nikdo nechodil. I jeho malost zavinila, že žádný záznam nikdy nevznikl, a tak i proto sláva hvězdné zpěvačky pomalu, ale jistě ve vzpomínkách bledne.

Naposledy stála Kozderková na jevišti v říjnu 1986. V té době tušila, že je zle, neboť zhoubná nemoc se vrátila. Tehdy prohlásila: „Já se poprvé v životě bojím.“ Laďka Kozderková podlehla rakovině plic 17. listopadu 1986 v pouhých 37 letech.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod