Poznáte hroby slavných? Kdo je kde pohřbený a proč nemá Mandlová ani Růžičková hrob?

 Celebrity 
01. listopadu 2015 03:02 / redakce
  0
📷
11 fotografií v galerii
Herečky, zpěváci nebo i sportovec mají své hroby mimo obvyklá místa! Víte který komu patří? VIPstory.cz, archiv
Dušičky, tedy správně Památka zesnulých přivádí každý rok na hroby statisíce lidí. Kde ale věčným spánkem odpočívají slavní, a kde jim můžete zapálit svíčku a položit květinu? Takové, již tradičně známá místa hrobů zpěváků, herců, spisovatelů zná kde kdo, ale kde leží různé celebrity, které nebyly pohřbeny na Vyšehradě či na Olšanech, ví VIPstory.cz!

PETR MUK - zpěvák (4. února 1965 Český Krumlov - 24. května 2010 Praha) Slavný zpěvák a interpret mnoha velkých hitů zemřel poté, co se udusil vdechnutými zvratky ve svém pražském bytě. Řadu let trpěl maniodepresivní psychózou. Bohužel na léky pil alkohol. Pohřben je tam, odkud pochází. Jeho hrob najedete na hřbitově v Českém Krumlově.

JIŘINA JIRÁSKOVÁ - herečka (17. února 1931 Praha – 7. ledna 2013 Praha) Jedna z největších a nejslavnějších českých hereček, většinou charakterních rolí s pověstným sarkasmem, bývalá ředitelka Divadla Na Vinohradech zemřela po několikaletém boji s onemocněním střev. Patrně trpěla rakovinovým onemocněním. Zemřela ve svém bytě v pražské Kouřimské ulici. Pohřbena je v šumavských Malenicích, kde odpočívají i její dva předchozí manželé – herec Jiří Pleskot a režisér Zdeněk Podskalský.

MÍLA MYSLÍKOVÁ - herečka (14. února 1933 Třebíč – 11. února 2005 Praha) Vlastním jménem Bohumila Myslíková patřila k představitelkám rázných, někdy malých, ale výrazných rolí. Byla bezdětná, jen kdysi krátce vdaná za brněnského herce Štěpána Zemánka. Žila sama v garsonce na pražské Pankráci. Pár týdnů před 72. narozeninami ji postihla mrtvice. Následně další a té bohužel podlehla. Její urna je v Polné u Jihlavy na Vysočině na zdejším hřbitově. V Polné kdysi několik let žila spisovatelka Božena Němcová, která pro Myslíkovou byla celoživotním vzorem.

KAROLÍNA SLUNÉČKOVÁ - herečka 8. dubna 1934 Kladno – 11. června 1983 Praha. Vlastním jménem Karolína Olga Sluníčková. Byla představitelkou menších, ale veselých, nebo charakterních rolí. Hrála v řadě filmů, seriálů, pohádek. Mnoho let jezdila s manželem a synem Rudolfy Vodrážkovými st. a ml. na chalupu, hájovnu do Lnářů na rozhraní jižních a západních Čech. Kdy v pouhých 49. letech podlehla rakovině plic, poslední místo odpočinku našla právě na zdejším hřbitově. O hrob se stará rodina a pár bývalých sousedů.

VĚRA FERBASOVÁ - herečka (21. září 1913 Sukorady (okres Jičín) – 3. srpna 1976 Praha) Představitelka prvorepublikových naivek, uličnic a falešných kočiček si až do svého pokročilého věku udržela až lehce naivní výraz. Největší slávu zažila za první republiky. Poté hrála méně, ale za to více menších rolí, v divadle, filmu i v televizi. Naposledy si zahrála v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje, kde ztvárnila infantilní tetičku Luďka Soboty. Podobně jako Míla Myslíková, i ona žila na sklonku života v garsonce v pražském paneláku. Její tělo našli známí až po pár dnech po smrti. Pohřbena je na hřbitově v Jičíně.

MICHAL TUČNÝ – zpěvák (11. ledna 1947 Praha – 10. března 1995 Praha) Král české country scény žil nejprve v Praze. V 80. letech minulého století se ale přestěhoval natrvalo do slavných filmových Hoštic u Volyně do chalupy, který před tím koupil po zesnulé tetě Zdeňka Trošky. Statek mu přenechala herečka a jeho kamarádka Helena Růžičková, která jej původně chtěla pro sebe. Michal měl léta problémy s alkoholem. Ty pak ustaly, ale přerostly v onemocnění jater. Když lékaři zjistili, že má Tučný rakovinu, bylo už pozdě. Zemřel v nemocnici. Urna s umělcovým popelem je umístěna na hřbitůvku v Hošticích. Jako náhrobek slouží velký žulový pomník. Na hrob Tučnému chodí ročně tisíce fanoušků, kteří mu tam nosí nejen květiny, svíčky, ale třeba i kamínky z cest.

JIŘÍ HRZÁN - herec (30. března 1939 Tábor – 24. září 1980 Praha) Herec mnoha rolí, milovník života, žen se narodil v jihočeském Táboře v rodině osobního zahradníka prezidenta Edvarda Beneše. Ve svém životě hrál řadu komediálních i vážných rolí. Hrzán byl pověstný svou náklonností k ženám. Žil například s herečkou Kamilou Moučkovou, Hanou Čížkovou nebo zpěvačkou Marthou Elefteriadu. Jeho zálety se mu staly osudným. Jednoho zářijového dne v roce 1980 lezl po okapu do bytu své tehdejší milenky v domě, kde sídlí Činoherní klub. Z nejasných příčin se zřítil dolů. Po několika dnech v nemocnici zraněním podlehl. Spekuluje se, že mu okno zevnitř někdo přibouchl. Pohřben je na Novém hřbitově v Táboře. O hrob se starají příbuzní. Dcera Bára Hrzánová na otcův hrob příliš nejezdí!

JAN MAREK (31. prosince 1979 Jindřichův Hradec – 7. září 2011 Jaroslavl, Rusko) Mladý, nadějný a velmi úspěšný hokejista stihl být jen dva měsíce tátou. Zahynul spolu se svými kamarády, spoluhráči v ruské Jaroslavli při tragickém pádu letounu v roce 2011. Po sobě zanechal nejen rodiče, přátele, kolegy, ale také manželku a malého synka. Místo jeho posledního odpočinku najedete na centrálním hřbitově v jihočeském Jindřichově Hradci, kde je uložena urna. Tu měla několik měsíců doma jeho žena. Nyní je po Janu Markovi v Hradci pojmenován i zimní stadion, kde jako malý a mladý trénoval.

ADINA MANDLOVÁ (28. ledna 1910 Mladá Boleslav – 16. 7. 1991 Příbram) Hvězda první velikosti prvorepublikových filmů, ale také jedna z nejarogantičtějších a nejprohnaněních hereček, která milovala peníze, zlato, šperky, drogy, luxus a muže. Poté, co komunisté ovládli tehdejší Československo emigrovala do zahraničí. Několikrát se vdala. Naposledy za homosexuála. Po jeho smrti se rozhodla vrátit zpět domů. To se stalo těsně po Sametové revoluci. Zúčastnila se premiéry tehdejšího trháku Tankový prapor. Žila na zámku v Dobříši u Příbrami, který patřil spisovatelské obci. Kvůli vleklým zdravotním potížím skončila v příbramské nemocnici, kde po pár týdnech zemřela. Po smrti skončila tak, jak si sama přála. V rakvi v černém rubáši s rudou růží na prsou. Zpopelněna byla v krematoriu v Blatné a na zdejší rozptylové loučce byl její popel rozsypán.

HELENA RŮŽIČKOVÁ, syn Jiří Růžička ml. a manžel Jiří Růžička st. (13. června 1936 Praha – 4. ledna 2004 Plzeň) Jedna z nejoblíbenějších a nejvýraznějších českých hereček, ale také nejtěžších, která v době své největší slávy vážíla přes 200 kilogramů měla na kontě okolo dvou set filmových, divadelních a televizních rolí. Věnovala se věštění z kávové sedliny, z ruky a numerologii. V roce 1999 jí zemřel jediný syn Jiří Růžička ml., těžkotonážní herec, kterého zabila jeho extrémní váha. V roce 2001 jí lékaři diagnostikovali rakovinu ženských orgánů. S nemocí se statečně prala a prodělala třicítku chemoterapií. Z Prahy se přestěhovala s manželem na chalupu do Slatiny u Horažďovic. Čtyři měsíce před její smrtí zemřel na osmý infarkt její manžel, bývalý režisér a herec Jiří Růžička st. Helena Růžičková nakonec podlehla rakovině v lednu 2004 v plzeňské nemocnici. Její popel byl rozptýlen v květnu 2005 na rozptylové loučce Olšanských hřbitovů společně s popelem manžela. Na stejném místě, kde šest let před tím nechala rozptýlit popel svého jediného syna.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod