Alzheimerova nemoc kosí celebrity! Podlehla jí i žena, kterou zbožňoval celý svět!

 Celebrity 
18. září 2015 17:45 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Mistryně slova a geniální spisovatelka se narodila před 125 lety archiv ČT
Před 125 lety, 15. září 1890, se narodila geniální spisovatelka, na kterou nedají milovníci detektivního žánru dopustit, Agatha Christie. Její detektivky považují mnozí dodnes za nepřekonané. Mistryně nečekaných rozuzlení rozhodně nebyla obyčejná žena. První knihy začala psát již v osmnácti letech. Během první světové války pracovala Agatha v nemocniční lékárně, kde vážila přísady do různých léků. Opravdu neocenitelná zkušenost pro autorku detektivek!

V roce 1926 přišla Agatha o matku i o manžela. Matka zemřela, manžel odešel za milenkou. Zhroucená Agatha na čas zmizela neznámo kam – a tato epizoda jejího života nikdy nebyla zcela vysvětlena. Hledala ji policie a fanoušci se obávali, že ji nevěrný manžel zabil. Policie spisovatelku objevila o tři týdny později v malém hotýlku. Tvrdila, že ze šoku ztratila paměť. Vyšetřili ji psychiatři, spekulovali o různých diagnózách a nakonec to uzavřeli jako depresi způsobenou nervovým zhroucením. Později se Agatha vdala podruhé za archeologa Maxe Mallowana a toto manželství bylo velmi šťastné.

Knihy královny detektivek byly přeloženy do čtyřiceti pěti jazyků a prodaly se přes dvě miliardy výtisků! Podle jejích knih vznikly desítky skvělých filmů s hvězdným obsazením. Napsala i několik rozhlasových a divadelních her. Její Past na myši byla nejdéle kontinuálně uváděnou divadelní hrou na jednom jevišti v celosvětovém měřítku.

Dožila se velkého úspěchu a uznání. Na počátku sedmdesátých let se u ní však objevily blíže nespecifikované zdravotní problémy. Někteří životopisci se domnívají, že trpěla Alzheimerovou chorobou. Necítila se dobře, a proto v roce 1976 přepsala autorská práva na většinu svých děl na vnuka Mathewa Pricharda. Zemřela ve věku osmdesát pět let 12. ledna 1976.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod