Tajemství Jiřiny Švorcové: Vyhrožovali ji spolusoudruzi Sibiří?

 Celebrity 
27. května 2015 01:58 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jiřina Švorcová byla zarytá stranička, ale zároveň férová ženská. Tak o ni mnoho umělců dnes hovoří archiv TV Barrandov
Mnozí jí nemohli přijít na jméno, někteří ji nemuseli jako straničku, ale měli ji rádi jako herečku. Podle jedněch byla kovaná soudružka, který si šla za svým, podle jiných skvělý člověk, který lidem pomáhal, jen věřil něčemu, co bylo nereálné. Málokdo ale tuší, jak to Jiřina Švorcová měla sama velmi těžké.

Skvělá česká herečka, „žena za pultem“ Jiřina Švorcová, by včera slavila 87. narozeniny. Zemřela však před čtyřmi lety na potíže s oběhovým systémem. Trápilo ji nejen zdraví, ale i nespravedlnost a křivdy, které vůči ní někteří vyvolali. Dokonce Jiřina Jirásková, s kterou byly kdysi kamarádky a sama byla letitou členkou KSČ, proti ní po Sametové revoluci vedla jakousi kampaň.

Přestože vytvořila mnoho rolí, vnímala ji velká část veřejnosti jako zapálenou komunistku a představitelku minulého režimu, který obhajovala i po roce 1989. Přitom, jako jedna z mála nepřevlékla kabát. Naopak mnozí její kolegové, kteří byli z prospěchu ve straně, někteří dokonce údajně i spolupracovali s STB, se přebarvili a jali se chválit demokracii.

„Jiřina byla vždycky charakter. Mimo to, že je to neskutečně hodná ženská, tak řadě z nás pomohla. A pokud někomu nepomohla, rozhodně neublížila. Pomohla tolika lidem a ti dneska za to, když ji potkají, jdou raději na druhý chodník. Chce se mi z nich zvracet,“ říkávala často její kamarádka, herečka Helena Růžičková.

O Švorcové podobně hovořili a hovoří i další umělci. Například Janě Brejchové pomohla k získání bytu, někomu jinému dostala děti na školu. Své mladší či s alkoholem spřátelené kolegy tahala z jednoho průšvihu za druhým, jinak by skončili v base.

Ne vždy to měla jednoduché. „Dneska už se tomu směju, ale byly doby, kdy jsem se zastávala kolegů či kolegyň, kteří měli tehdy distanc. A byli dva takoví, u kterých jsem byla přesvědčena, že je to opravdu zbytečné a hodně jsem se tehdy s významným soudruhem pohádala. On se na mě podíval mezi dveřmi a řekl mi: „Soudružko Švorcová, co Vám chybí? Chybí Vám něco? Máte kde bydlet, máte co jíst, máte co točit, máte funkci? Máte! Tak si toho važte, protože třeba na Sibiři tohle nemají…,“ a odešel. Pochopila jsem tehdy, co tím myslel,“ prozradila jednou herečka.

„Jiřina Švorcová nikdy nikoho neudala, nikomu neublížila. To, že věřila tomu, čemu věřila byla jiná věc. Ale lidsky a povahově to byla neskutečně hodná ženská. Naopak jiní, kteří se dělali, by vám za rohem vrazili kudlu do zad. A ti byli nejhorší,“ zavzpomínala i spisovatelka a scénáristka Markéta Zinnerová, z jejíhož pera vzešel slavný seriál My, všichni školou povinní, kde si Švorcová rovněž zahrála.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?