Věděli jste, že slavný filmový svůdník šel místo své ženy do transportu?

 Celebrity 
12. května 2015 03:30 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
S Adinou Mandlovou v Kristianovi byl okouzlující. Šarm ale neztratil ani v lágru. internet
Nezapomenutelný Kristián se ve skutečném životě nejednou zachoval odvážně. A vysloužil si za to nucené práce v Reichu.

Před podobným rozhodnutím jako Oldřich Nový stálo víc lidí a zdaleka ne každý obstál. O co tehdy ve válečných letech šlo? O to, že měl Nový manželku Židovku. Mohl se s ní nechat rozvést a vyhnout se tak problémům včetně možnosti, že přijde o život. Ale neudělal to. Raději místo ní odjel začátkem roku 1945 do pracovního lágru. Své ženě tak ale zachránil život.

A podle svědků tento slavný herec neztratil svou noblesu a specifický humor ani v táboře v Osterode.

Povolán byl v lednu 1945 na shromažďovací místo v Praze na Hagiboru. Na nákladovém nádraží Žižkov pak spolu s ostatními nastoupil do dobytčáku, který mířil Osterode. Jedním z dalších pasažérů byl i začínající herec Jan Skopeček. Takto po letech vzpomínal na setkání se slavným kolegou, které mu pravděpodobně zachránilo život:

„Já jsem měl příšernou horečku, ležel jsem tam na zemi a najednou vidím, že se v rohu zvedl takový člověk v bekovce a lyžařské kombinéze. Nevěřil jsem svým očím, byl to Kristián - Oldřich Nový. Přišel ke mně se svou malou příruční lékárnou, změřil mi teplotu, dal mi nějaké prášky a zabalil mě do své deky. Když jsme dojeli do cíle, sehnal někde kbelík s teplou vodou, abych se mohl umýt. S odstupem let obdivuji, s jakou samozřejmostí tohle udělal pro úplně cizího člověka,“ uvedl pro Český rozhlas Skopeček.

Herce zvyklého na přepych prý internace nezlomila. Potvrdil to i další Nového spoluvězeň, spisovatel Ondřej Sekora. Pověstného Kristiána viděl prý na apelplace, jak si vykračuje ve vězeňském mundůru, jako by měl na sobě smoking a v ruce doutník. Elegantně a s úsměvem.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod