Česká herečka putovala z natáčení rovnou do vězení

 Celebrity 
28. dubna 2015 03:30 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Anna Letenská, herečka s těžkým osudem ČT
Když se začal promítat poslední film české herečky Anny Letenské v kinech, byla již dva měsíce po smrti. Letenská se tak stala jedinou českou herečkou, kterou popravili nacisté.

Talentovaná herečka měla komediantství doslova v krvi. Aby také ne. Oba rodiče byli herci a mamince se narodila pouhých pár hodin poté, co sama odehrála představení.

Letenská byla dvakrát provdána. První manželství nemělo dlouhého trvání, ale se svým druhým mužem, Vladislavem Čalounem, prožívali idylku. V době Protektorátu Čechy a Morava se manželům nevedlo vůbec špatně. Letenská byla v té době již vyhledávanou komičkou a hvězdou Divadla na Vinohradech a Čaloun vydělával slušné peníze jako prokurista významné akciové společnosti. To poslední, co mladý pár trápilo, byly existenční starosti.

Jejich bezstarostné soužití skončilo v roce 1942. Po atentátu na říšského protektora Heydricha u sebe nechali manželé přespat manželku lékaře, který ošetřoval jednoho z atentátníků, Jana Kubiše. Žena byla hned druhý den na Wilsonově nádraží zatčena a události vzaly rychlý spád. Zatčen byl ošetřující lékař i Čaloun. Letenská měla v té době roztočený film „Přijdu hned“ a na vlivnou přímluvu producenta Miloše Havla, bylo herečce dovoleno film dotočit.

Zatčení se bohužel nevyhnula. Začátkem září roku 1942 byla gestapem zatčena přímo v Petschkově paláci, kam chodila navštěvovat svého muže. Odsud byla převezena do Terezína a poté do Mathausenu. Kde byla 24.10. téhož roku popravena. Premiéry svého posledního filmu se již herečka nedočkala. Můžeme jen litovat mladého, zmařeného života a také toho, že nestačila natočit víc filmů.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47