Smrt manžela srazila talentovanou českou herečku na kolena!

 Celebrity 
13. dubna 2015 03:34 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Smrt herečku Olgu Scheinpflugovou zastihla poměrně brzo. V pouhých 65.letech Česká televize, Wikipedie
Už neuvěřitelných 47 let uplynulo od smrti herečky a spisovatelky Olgy Scheinpflugové, manželky geniálního spisovatele Karla Čapka. Právě jeho smrt ji kdysi naprosto srazila na kolena. Olga nebyla nikdy typická kráska a už vůbec nebyla stvořena pro role naivních děvčat. Na velké role neměla během své herecké kariéry štěstí a vlastně se jí celý život vyhýbaly.

Díky Karlu Čapkovi pronikla Scheinpflugová mezi pražské intelektuály, a i když byla v mládí poměrně žádanou umělkyní, měla na své role určité požadavky a pro jejich plytkost jich pěknou řádku odmítla. Repertoár Švandova divadla, kde byla v angažmá, přišel herečce poněkud pokleslý, a proto s vděkem přijala nabídku do Divadla na Vinohradech a později do Národního. V Národním si vymanila, že bude hrát maximálně v deseti kusech. Kdyby tak tušila, že přijde dlouhá pauza a k hraní se dostane až téměř na sklonku života, jistě by takové rozhodnutí zvažovala.

Scheinpflugová se po téměř šestnáctiletém vztahu provdala za Karla Čapka, ale manželského štěstí si užívala pouhé tři roky. Čapkova smrt umělkyni naprosto zlomila a celé měsíce nebyla schopna se navrátit do běžného života. Když se postavila opět na nohy, následoval zákaz hraní a začala velmi dlouhá nucená přestávka. Ani po válce se herecký návrat nekonal. Pro svoje smýšlení a kontakty pokračovala perzekuce a umělkyně začala pomalu ale jistě upadat v zapomnění.

Situace se obrátila k lepšímu vlastně až na sklonku hereččina života. Díky scénáristovi Jaroslavu Dietlovi, který jí napsal roli přímo na tělo, se začala v 60. letech objevovat v seriálu Eliška a její rod a více začala hrát i v divadle. Svůj velký návrat již bohužel nestihla využít. Druhá vlna popularity ji zastihla až příliš pozdě. Olga Scheinpflugová zemřela 13. dubna 1968 v Praze v pouhých pětašedesáti letech.

Do české kultury se Scheinpflugová zapsala nejen svým herectvím, ale i svojí literární tvorbou. Napsala 16 románů, 10 knih, 7 básnických sbírek, 10 divadelních her a 6 zrealizovaných z 12 filmových námětů a psala též do „Lumíra“ a „Národních listů“.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008